De kat in de pot vinden

In Italie en Zwitserland worden jaarlijks duizenden katten gegeten

Jaarlijks worden er in Italië naar schatting 7000 katten gegeten. Ze worden gebraden of belanden in een stoofpot en worden veelal opgediend met een “polenta” (maisbrij). Kat is een traditioneel gerecht in de Noord-Italiaanse regio’s Lombardije, Venetië en Piemont. Op het doden van huisdieren staat in Italië een boete van meer dan 10.000 Euro. Het kattenvlees wordt dan ook regelmatig als hazenvlees verkocht.

Ook in Zwitserland staat de kat in bepaalde kantons (Appenzell, Bernbiet en Innerschweiz) dagelijks op het menu. De kat wordt hier eufemistisch aangeduid met de benaming “dakhaas“. De Zwitsers peuzelen ook honden op. Schattingen van de hoeveelheid genuttigde huisdieren zijn er niet. In Zwitserland is het niet verboden om je hond of kat op te eten, mits het dier humaan wordt gedood, dat wil zeggen verdoofd.

De kranten “Le Matin“, Tages Anzeiger en “Blick am Abend” berichten hierover en voeren de dierenbeschermer Lorenzo Croce op, president van de organisatie Aidaa, die een campagne is gestart om een einde te maken aan deze praktijken. Hij zegt de openbare mening te willen beïnvloeden en heeft al verschillende rechtszaken aangespannen in zijn geboorteland (Italië). Update: ook ANP/de Volkskrant zijn inmiddels wakker geworden.

Het verhaal wordt bevestigd door een Zwitserse dierenbeschermster, Susy Utzinger, die zegt dat het eten van huisdieren in Zwitserland niet illegaal is, maar ook weer niet zo legitiem dat het wordt toegegeven. Ze voegt eraan toe dat het haar tegen de borst stuit vanwege ethische motieven en dat het eten van vleesetende dieren ook slecht voor het milieu is, omdat dan “vlees met vlees” wordt geproduceerd, hetgeen de natuurlijke grondstoffen tweemaal zo snel uitput.

Een Franse website meldt dat de consument zijn huisdier wel thuis moet opeten. Wordt het vlees namelijk in een restaurant aangetroffen dan kan de inspectie tot sluiting overgaan.

Nog meer huisdierenleed kwam eerder dit jaar uit Duitsland. Daar verkocht een leerhandelaar vesten en jacks van kattenvel op de markt in Leipzig. Voor een vest had hij 8 katten nodig, voor een jack 18. Hij beweerde deze katten van een dierenarts te krijgen. Toen een gealarmeerde journalist hem op de hoogte bracht van het Europese verbod op het verkopen van kleding gemaakt uit honden- of kattenvellen (een verbod dat overigens pas uit 2009 dateert) beweerde de man ineens dat de kleding met konijn- en schapenvellen gemaakt was en hij lichtte zijn hielen.

Gelukkig is er steeds meer internationale belangstelling voor dit leed, tot aan Brazilie toe.

About these ads

34 gedachten over “In Italie en Zwitserland worden jaarlijks duizenden katten gegeten”

 1. Dierenbeschermers komen nu in actie.

  hypocriet hoor, dus honden en katten zijn meer gelijk dan andere beesten?

 2. Katten en honden kunnen je vrienden zijn, die eet je toch niet op. Net zoals een konijn dat je Flappie noemt. Bovendien lijkt het me niet zo gezond om een roofdier te eten, je weet niet wat daar allemaal in zit … maar ik kan me vergissen.

 3. Ik heb er in geen ene Italiaanse krant (die ik dagelijks lees) nooit een woord over gelezen. Ik denk dat een of andere bergboer hoog in de Dolomieten wel eens zoiets doet, maar gemeengoed is dit zeker niet. Vanavond eet ik overigens polenta…met porcini en salamelle trentinese.

 4. Dit is echt volstrekte nonsense (in CH). Behalve arme mensen, eet niemand honden en katten. Vroeger was dat gebruikelijk, maar ook daar was armoe de reden, om tenminste af en toe vlees te krijgen. Iedereen schaamde zich ervoor, ik weet dat van oudere mensen, die dat meegemaakt hebben.Maar dat waren dan altijd de katten/honden van de buren trouwens.
  @Prince Regent Edward: precies

 5. Ik denk dat sommige Italiaanse en Zwitserse kranten hier niet graag over berichten, of het niet belangrijk genoeg vinden. Maar als je op de links in mijn artikel klikt, dan zul je zien dat dit wel degelijk in de pers is. Op dit moment. In Zwitserland en Italie.
  De aanleiding is dat Italianen zich vorig jaar boos maakten over een Zwitsers besluit dat het afschieten van zwerfkatten niet langer meer zou verbieden, ze vonden dat “onbeschaafd”, nu is het blijkbaar de tijd voor de Zwitsers om terug te slaan naar hun zuiderburen.
  Benieuwd hoe het in Nederland is. Er verdwijnen wel veel katten. Waar blijven die allemaal?

 6. Misschien geen slecht idee voor Nederland. Aangezien er altijd mensen zijn die zo nodig een nestje willen en denken dat ze zo van 8 kittens af zijn. In Nederland zitten asiels al jaren overvol door zulke acties samen met lui die te laks zijn aangaande castratie of sterilisatie.
  Niet meer inslapen maar opeten. Halal, Haram of Miauw?

 7. Gion, het is een soort van Metro begrijp ik, maar dat wil toch niet zeggen dat alles dat erin staat verzonnen is, daar werken ook journalisten volgens mij en de namen van die dierenbeschermers staan er bij.

 8. In de vroege 70er jaren kon je je kat beter niet in de buurt van een Chinees restaurant naar buiten laten. :-)

 9. @Gion Is het nou volstrekte nonsense dat je schrijft, of eten alleen de arme mensen kat en/of hond?

 10. @Apiedapie ik woon al lang niet meer in NL, dus de Metro ken ik niet. Er werken wel journalisten bij de Blick en bij Le Matin, ik ken merdere persoonlijk , die daar gewerkt hebben en nu niet meer…. Sorry, het zijn gewoon niet serieuse kranten, wat wel in CH thema is, maar dat boeit behalve een paar journalisten en een paar dierenbeschermers momenteel verder echt niemand, is de kwestie vanwege het mogen afschitten van zwerfkatten resp. wilde voormalige huiskatten. Bij ons in de buurt zitten er ook een paar en die zijn echt wild en vechten af en toe dan met een gewone huiskat… fijne dag verder, moet er vandoor.

  … wat veel meer boeit en veel mensen trouwens, is de vraag, hoe met de wolven omgegaan zal worden, die in de laatste jaren via Italien en Frankrijk zijn terug gekomen.

 11. @Gion, “Blick” is echt “the pits”. Da`s nog erger dan de Duitse “Bild” Zeitung.

  `t is wel waar dat de Italiaanse dierenbescherming wat achter loopt. De jagers hebben een sterke “lobby” en houden elke wetsverscherping tegen.
  Op stropen echter, staan harde sancties.

 12. @Prince, de jagerslobby is ook in CH heel sterk. Lijkt op Italie. In CH werd tot de jaren 70 gestropt, maar de reden ervoor was ook daar armoe. Een paar meters naast de mondaine wereld van Zermatt en St. Moritz waren er mensen, die niets of heel weinig te eten hadden…

 13. mijn NL word langzaam onbegrijpelijk, sorry. Katten en Hoden “was” het vlees van de armen.

  oeps hoden = honden

 14. Gion, tja, wat er met de wolven gaat gebeuren? Ik weet niet hoe die smaken. Afwachten dus.

 15. Ik denk niet dat het verstandig is om verwilderde katten te eten, omdat hun dieet niet erg gezond is.

  Verder is een kat niet meer of minder dier dan een rat, een kip of een koe dus geen probleem om het te eten.

  Het wordt wel een probleem als je de kat van de buren gaat eten maar dan puur omdat het niet beschaafd is een huisdier van een ander te nemen.

 16. We hebben onze liefde op de kat geplakt….
  Omdat het keizers zijn…..

  Dat geeft bezwaar met het verorberen ervan…..
  en wat daar aan vooraf ging…..

  Men neme niet zomaar een kat…..
  Als je je gevoel diep wegstopt kun je zelfs een ouwe krant aan…..of wat er allemaal voor handen is…..al dan niet bezield……

 17. @ruwe harige cavia, hihihi, dus als we beter zijn voor het milieu dan worden de zwerfkatten gezonder dus hebben we beter vlees..

 18. ik weet wel dat in de jaren zestig katten rond kerst werden binnengehouden omdat ze als haas of konijn konden eindigen bij de kerstdis.. hoe groot die dreiging was kan ik niet zeggen was jong in die tijd.

 19. Katten zijn niet meer maar anders, Appelvrouw.

  Stefania, dat zou ik ook weleens willen zien, de ECHTE journalisten van de NRC. Of een Brandpuntploegje erheen. Moet niet zo moeilijk zijn om het uit de sensatie- en variasfeer te trekken, en het te duiden. En dan vergelijken met onze verontwaardiging over Vietnamezen en Chinezen ….

 20. Tjonge, jonge.
  Iedereen kan een hobby hebben, zoals het houden van een kat, of hond, maar val daar een ander niet mee lastig. Schijten in je tuin, pissen, schreeuwen, je vogeltje opeten.

  Ik ben expert geworden in het maken van kattenvallen. Ideaal aas is een makreel. Klep dicht, alarm gaat af, hup in de auto met de klep aan de achterzijde. Naar Leiden rijden en achteruit parkeren langs de Leidsche Gracht. Klep open, beest ziet het daglicht en springt geheel vrijwillig in het water.

  Dat is dus een waterkonijn.

 21. Beste Apiedapie,
  Ik heb éénmaal kat gegeten in Italie. De ‘kok’ zei het dier langs de weg gevonden te hebben, dood. Het was niet lekker. Ik was trouwens toen nog geen kattenmens EN ik hoorde het pas achteraf. Hond heb ik gegeten ergens in 1987 in Parijs, in een Koreaans restaurant. Dat was toen nog (semi) legaal en erg lekker… (wel heel onherkenbaar…) maar om op je opmerking terug te komen:
  ==een roofdier (te) eten, je weet niet wat daar allemaal in zit … maar ik kan me vergissen==

  Ik hoop voor je dat je niet van paling houdt…of van vis in het algemeen.

  Ik dacht trouwens veel (s’lands wijs s’lands eer en zo) te kunnen eten maar een paar jaar geleden kreeg ik een geitenkop voor mijn huwelijk voor mijn neus, waar je het vlees van af moest halen met je hand, ik kon het niet… Belachelijk uiteraard, kip kluif ik graag.

  Groeten,
  TimmerArk

 22. Ha Timmerark, long time no see. Ik houd idd van paling en vis in het algemeen. Met mate. Vanwege wat er in zit aan zware metalen. Heb je helemaal gelijk in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s