Wilt u kunst of kitsch of liever niets? (12)

Coventry Kersey Dighton Patmore (dichter)
Coventry Kersey Dighton Patmore (dichter)

Op werkdagen verschijnt hieronder in het reactieveld een “afbeelding van vandaag” (AVV), aangeleverd door referendumoloog, amateur internet security wizard en bloglieveling Heer Rozenwater, ook wel bekend van de NRC ikjesrubriek van weleer en als auteur van een tragikomisch liefdesverhaal dat zich afspeelt in en om Amsterdam en dat op een van de Canarische Eilanden tot een climax komt.

Het is soms kunst. Het is soms kitsch. En een enkele keer is het niets. Het hogere doel van de rubriek is het bespreken van en vrijuit associëren op  het plaatje. De kunstenaars – bij leven of allang dood – krijgen handige tips over hoe ze het beter kunnen doen. Lezers krijgen aanwijzingen voor waar ze de kunst kunnen kopen of voor een habbekrats nog beter bekijken.

Er mogen onderschriften bij de afbeelding van de dag worden geplaatst. Niet bij die van gisteren. En al helemaal niet bij die van eergisteren of nog verder terug. Bij de buren verheft onze sympathieke internetvernieuwer de naar zijn gevoel mooiste kopsuggestie tot kop van de dag. Doorgaans wordt deze kop ook hier als zodanig aangekondigd, tegelijkertijd met het plaatsen van de nieuwe afbeelding. En dan begint er weer een nieuwe ronde.

Opvallende koppen met een geheel eigen kwaliteit worden alhier – volstrekt onafhankelijk van het oordeel van de kunstpaus en altijd zonder aanziens des persoons – door blogbaas dezes gehonoreerd met plaatsing in de Eregalerij der Hele Grote Koppen Caroussel.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Alle eerdere afleveringen van de Kunstrubriek zijn alhier te vinden.

De featured image van helegaar hierboven is een stuk van een boerenkop van Pieter Brueghel.

Advertenties

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Open en nieuwgierig. Kent veel beroemde mensen.

764 thoughts on “Wilt u kunst of kitsch of liever niets? (12)”

 1. Mededeling van de Blogbeheerder: het aantal reacties op deze thread (spreek uit sreet met de streepjes naar links op de e’s) komt alweer dicht in de buurt van de 700 a 800. Deze draad wordt dus binnenkort afgesloten, schrik dan niet, een nieuwe draad wordt tegelijkertijd gepubliceerd. En daar gaan we dan weer lustig op verder. Want zonder kunst gaat het niet …. ’t Kan elke dag gebeuren, maar wij gokken op volgende week dinsdagochtend, ergens in de morgenuren.

  Like

 2. Nee toch, Plopje. Ik wil je niet ontrieven, maar het kan stukken walgelijker hoor.

  Ook stukken minder walgelijk, da’s waar.

  Like

 3. Nounounou, wat een in-de-mond-leggerij (pun not indended). Is het verderop in het jaar dan beter te pruimen? (Wederom: pun not intended.)

  Like

 4. Dat vind ik totaal niet. Waarom? Je kunt het vies vinden, niet van dit soort dingen houden, maar bij kunst gaat het toch om de wereld op zijn kop zetten? Niet iets wat ‘alleen maar mooi’ is? Waarom mag dit niet en andere ‘choquerende beelden’ wel? Of mag choquerend überhaupt niet van jou?

  Like

 5. Choqueren mag, maar dan graag met wat vrouwelijk naakt of zo. Ik bedoel, je kunt op zoveel manier choqueren, waarom dan met spuug? Brr icoontje.

  Like

 6. er was eens wat spuug in een context
  waardoor HR vies werd behekst
  en iedereen dacht
  hardop maar ook zacht
  o god, help, help ons, wat komt er next?

  Like

 7. Felicitaties aan nieuwe reageerder Harremanz, ik meen dat dit zijn eerste overwinning is toch?

  Qua volgende plaatje afkomstig van een Poolse kunstenares, Joanna Chrobak, vrouwelijk naakt check, maar choqueren fail.

  Like

 8. Gefeliciteerd Luvienna.

  En tja, wat is die nieuwe AVV nu weer? Een karretje over de zandweg reed, da’s duidelijk. En het idee was best grappig. Maar dat paneel rechtsboven is verkeerd geplaatst, dan wel onder een verkeerde hoek gefotografeerd. De horizon op het doek spoort niet met de echte horizon, de karresporen wel. Fail dus, dikke fail. Wel leuke bretels.

  Like

 9. Voor de volledigheid: de maker van dit werkje is natuurlijk David Hockney, bekend van zijn zwembaden, en bevriend met de aanzienlijk meer talentvolle Andy Warhol.

  Like

 10. Tja, Hockney zijn talenten liggen elders.
  Het onmiddellijk uitproberen van Polaroids, toen die net bestonden, het onmiddellijk uitproberen van een tekenprogramma op de iPad, toen die net in de handel was….En goeie research naar schildertechnieken in het verleden, uitmondend in een mooi boek getiteld “Secret knowledge”. Hoe de camera obscura werd geïntroduceerd in de schilderkunst, en daarna nog allerlei gebbetjes.

  Like

 11. Is er nog wat van mij in moderatie? Ik had iets ingezonden over Secret Knowlegde. Dacht ik. Maar misschien iets te geheim? Iets fout gedaan?

  Like

 12. ‘bevriend met de aanzienlijk meer talentvolle Andy Warhol’… is apiedapie de nieuwe Henk Krol?

  Like

 13. En jawel, het zat eraan te komen maar is toch nog onverwacht: de draad gaat sluiten met dank aan HR en de nieuwe draad staat erop. Allemaal verkassen dus naar …. hier staat tie. Lopende zaken gewoon lekker afmaken natuurlijk, kom zeg, dat maken jullie zelf uit.

  Like

Reacties zijn gesloten.