Heer Rozenwater gekozen tot Reageerder van het Jaar 2015 (104)

Heer Rozenwater is Reageerder van het Jaar 2015
Onder haar zacht deinende reet zie je dingen die ze met mannen deed – Letterzetter

Om middernacht sloten de stemlokalen van de Speed Poll – Wie is Jouw Favoriete Reageerder/Blogbaas van 2015? – en wat blijkt? Oh, het staat al in de kop. Heb ik weer. Maar het is waar. Heer Rozenwater heeft gewonnen met 12% van de stemmen. Niet geheel onterecht, want hij is Hofleverancier van niet alleen de Kunstrubriek, maar doet er ook nog Levensverhalen en Referenda bij, en dat niet alleen hier maar ook bij de buren en op een backup blog. Keigoeie kerel die Roos en wij feliciteren hem van harte met het behaalde resultaat. Voor de volledigheid de top twaalf of top negen zoals sommige mensen zeggen (volledige uitslag en verantwoording alhier):

1. Heer Rozenwater 12%
2. A. Dapie 11%
3. Letterzetter 10%
4. Pawi, Luvienna en DSR 8%
7. Indra 7%
8. Plopje 6%
9. Abisag, Bookmark, Ad Hok en Lummel 4%

“Ondertussen staan, getuige het begeleidend schrijven van de blogbaas, zijn billetjes strak genoeg om een walnoot mee stuk te krijgen.

Volgens het technisch rapport van de Verkiezingscommissie lijkt de peiling dit jaar zonder zeloten en zonder sjoemeleraars (m/v) te zijn verlopen. Er zijn volgens de deskundigen geen onverklaarbare uitbijters, de rangschikking ligt in de lijn der verwachtingen, gebaseerd op langjarige analyses. Nou, dat was vorig jaar wel anders, toen werd de huldiging van de “winnaar” (ahum) behoorlijk overschaduwd. En daarmee werd de wens van Mark bewaarheid dat het dit jaar “‘gewoon wordt wat het moet zijn: een leuke verkiezing waar de normale mensen geen gewicht aan hangen maar gewoon met een glimlachje naar kijken.” Bokaal DSRDe “winnaar” (ahum) van vorig jaar, De Schrijvende Rechter (DSR), die dit jaar dus ruim het nakijken had, kon het niet laten om wat in de marge te pruttelen: “Ondertussen staan, getuige het begeleidend schrijven van de blogbaas, zijn billetjes strak genoeg om een walnoot mee stuk te krijgen (…) DSR gaat z’n Bokaal maar weer eens oppoetsen. 2014 was een uitstekend Reageerdersjaar, een (voorlopig?) hoogtepunt. -pomtiedom-icoon-.” Dat oppoetsen was dan ook hard nodig, gelet op de plaats waar hij het ding heeft opgeborgen en de zon die daar nooit komt. 

Abisag
Abisag, 9e plaats

Apie knipoogEen verheugde blogbaas constateerde vergenoegd “… dat het toevoegen van zijn oude avatar – het vertederend lieve aapje – en de toevoeging dat het ook om de blogbaas van het jaar ging hem bepaald geen windeieren had gelegd”. Het lekkere ding Abisag – vanuit het niets op plaats 9 – was voor commentaar niet bereikbaar, maar ook bij haar leek de illustratie – voormeld meisje in vrijmoedig stoeipakje – meegespeeld te hebben in de waardering. Nieuwe reageerder Harremanz wist zich zonder stoeipakje bij de eerste twintig reageerders te schikken, lang niet slecht. Met een betere voorbereiding schopt hij volgend jaar nog hogere ogen, zo is de algemene verwachting.

In een belendende van fraude doordesemde “Schaduwverkiezing”, georganiseerd door Heer R. kwam de wegens vakantie afwezige  Klare taal op 1, gevolgd door Ilona en DSR. Blogbaas dezes landde daar op de allerlaatste 24e plaats. Just saying …

… en zucht dat ze zo’n vreselijke hekel heeft “aan al dat dooie spul op zo’n kerkhof!”  

Goed, er waren gelukkig ook nog ikjes. Pruttelend veegt de oudste zus van Harriët Bergsma bijvoorbeeld de aarde van de steen op het graf van haar moeder en zucht dat ze zo’n vreselijke hekel heeft “aan al dat dooie spul op zo’n kerkhof!”  Volgens onze reageerder Mopperkont een “aardige opmerking van de pruttelende zus en pronken-met-andermans-veren-Harriët is er als de kippen bij om het naar de krant te sturen.”

Simone de Vocht mag voor de Kerst een retourvlucht voor twee met een bestemming binnen Europa uitzoeken. Het ticket kan buiten het hoogseizoen worden besteed. Ze legt aan haar kinderen uit dat dit buiten de schoolvakanties valt. Waarop haar dochter verzucht: „Nee, dan kan ik helaas niet.”  Mopperkont: “We weten allemaal dat pubers vaak egoistische monsters zijn, maar om je eigen kinderen nu zo te kijk te zetten …”

Pipo koeien!
Pipo koeien!

A. Dapie kwam in een zeldzame bui van nostalgie onverwacht met de volgende verzuchting op de proppen: “Weet je wat het was? Dat Eindoordeel dat je wist dat zou komen, het was zo voorspelbaar, zo hetzelfde, maar daarmee weer vertrouwd. Alsof je weer lekker in je bedje lag en je moeder je voor de zoveelste keer dat verhaaltje voorlas, en je vader voor de zoveelste keer goedenacht bromde.” Letterzetter pikte hem op: “Als DSR het zou kunnen opbrengen om zijn Doorwrochte Vileine Eindoordelen weer met ons te delen en zich in het algemeen zou onthouden van het weer op de wal trekken van en mond-op-mond-beademing toepassen op die doodgeschoten ouwe koeien, ja zou dat niet wat zijn? Vrede op aarde enzo.” Maar nee, sommige exreageerders willen geen vrede, nog niet met Kerst.

Verbijsterd over de vernietiging van niet-verkochte kerstbomen vraagt Sophie Six aan de verkoper of ze niet naar de Voedselbank kunnen en ze belt er zelfs over met de vrouw van de gemeente. Deze zegt met trillende stem dat ook zij zelve zich dit jaar geen kerstboom kan permitteren. Ja, je maakt wat mee. “Ik heb betere Kerstverhalen gelezen, Sophie” vond Letterzetter er van. Plopje: “Vergroot de kans je ikje in de courant terug te zien door er ergens “trillende lippen”, “trillende stem” of iets anders trillends in te verwerken.”

Illustratie uit: De Hoefbekapper en het Kerstlammechien
Illustratie uit: De Hoefbekapper en het Kerstlammechien

Er waren vorige week heel veel Kerstgroeten natuurlijk. Mark wenste iedereen een prettige Kerst, “als je er zin in hebt. Je kunt het ook gewoon als een normale dag zien, zonder stress. Dat doe ik. Geen gezeik, iedereen rijk!” Luvienna wenste fijne dagen aan “iedereen, werkend of niet, kersthater of kerstlover, zeloot, veteraan in vetes, of de lieveling van iedereen.” En Letterzetter deed dat “voor alle mensen van goede wil, oud of jong, dik of dun, Beatle-liefhebber, Chet Baker-adept, Ikjes-verslinder, Jarige Job, Kunstpaus, Blogbaas, ex-reageerder, werkende of vakantievierder.” Pawi: “Vrede op Aarde voor alle mensen van goede wil, en voor Luvienna en Elon daarbovenop ook nog eens Vrede op Mars.” De blogbaas kon het jammer genoeg niet nalaten om zelfs in zijn kerstwens nog een sneertje aan een exreageerder te verpakken: “Maak er wat van vandaag, geen ruzie met de familie, geen gehoon, gewoon leuk doen met elkaar. ” Maar hij gooide er wel meteen een heus Kerstverhaal tegenaan, hij wel!

Bron: pixabay.com CC0 Public Domain
Bron: pixabay.com
CC0 Public Domain

Het heet “Waarom ik altijd weer uitkijk naar Kerstmis” en begint met “D’r stond weer eens een meisje met zwavelstokjes voor de deur. Lekker ding. Klapperende knietjes, rank middeltje. Plukjes haar onder het mutsje vandaan. En van die vragende ogen. Of ik oude kranten had. Nee dus. Ook geen nieuwe. Maar ze kwam graag even binnen. Of ik al een kerstboom had, vroeg ze. ‘Een piek en twee ballen!’ antwoordde ik. De boom zelf, daar was ik nog niet aan toegekomen …”  Spannend! Het gaat vast over seks!

HarremanzHarremanz: Kerstseks. Compleet met afvallige naalden en een tot gort geslagen hulsttak in je rug, liefdevol gelardeerd met een paar toefjes druipend kaarsvet. Fifty shades of pinegreen, tot over de pijngrenzen van het betamelijke, kreunend als een halfgare gevulde kalkoen ..”

De dag van Onnozele Kinderen, ooit een dag van onbeschrijfelijke wreedheid.

Sprakeloosid oordeelde “hoewel een fractie aan de flauwe kant, kan ik deze foodporn voor kerst wel waarderen”, gevolgd door Fenny die constateerde dat sprookjes niet bestaan en schrijver dezes “een spetterend van alles!” wenste. Maar toen werd het alweer tijd voor vierde-Kerstdagswensen. Pawi: “Ik wens alle bovengenoemden en ook de niet genoemden een vrolijke vierde kerstdag. Die in lang vervlogen tijden (denk aan het jaar 813 n C) gewijd was aan een kinderfeest. De dag van Onnozele Kinderen, ooit een dag van onbeschrijfelijke wreedheid, en later en nu – ook bij mij thuis – een dag is om kinderen lekker te verwennen.” (tekst loopt onder het vreselijke plaatje nog even door)

Pieter Bruegel de Oude - De Moord op de Onnozele Kinderen
Pieter Bruegel de Oude – De Moord op de Onnozele Kinderen

Zie je wel? De tekst loopt door. Kom zeg, liegen doen we hier niet. Plopje ging in zijn eigen rubriek door met het verkennen van de regels van de poëzie:

We bakken de groezels en loven de schimmen,

de zon is van eenzaamheid langzaam gespald,

gegramd als het wervel in klam en in steensel

vertraanden wij traag de verdroogden en watsers.

Tot diep in ons graf. En dieper. Véél dieper.

Hij deed en passant een vergelijkend warenonderzoek naar de verschillende vertolkingen van Chet Baker’s I get along without you very well (tekst loopt nog wel door onder de video, maar niet lang meer)

Maar noch Lew Stone & His Band, Frank Sinatra, Billie Holiday, Marianne Faithfull, het Cocktail Trio, Nina Simone, Matt Monro, en Linda Rondstadt bleken aan de depressieve versie van Chet te kunnen tippen.

Tittiness - Ad Hok
Tittiness – Ad Hok

In Rozenwaters Kunstrubriek was er weer veel wonderlijks te zien. De boezemvriendinnen van Paul Wunderlich (broer van Klaus) bijvoorbeeld, die Ad Hok treffend van de aantekening “Tittiness” voorzag. Er was er ook nog een die bij “Ellende” leek te passen, maar dat zien we later nog weleens, het is Kerstvakantie en wij zijn Gekke Gerritje niet.

Ga nu maar proberen wat ikjes te lezen, ergens verstopt in of op de NRC, de krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden.  Of stuur zelf een ikje naar de krant, je vindt vast het formulier wel ergens op het internet. Of scrol naar beneden en zeg iets. Mag met een fantasie-emailadres. Voor je het weet, kan jouw bon mot volgende week ergens opduiken als een hoogtepunt van deze week. Nou, lijkt je dat wat?

Alle 100 afleveringen van de historische rubriek waarin stelselmatig alle hoogtepunten van de afgelopen weken werden behandeld zijn elders op dit blog te raadplegen. A. DapieJa, dat waren tijden!

Reacties zijn welkom op apie@apiedapie.com. Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, ga dan s.v.p. elders buurten.

Featured image (helemaal hierboven) is gemaakt door de Japanse fotograaf Kazuend (bron: unsplash.com). Arigatou, Kaz! 

Advertenties

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Open en nieuwgierig. Kent veel beroemde mensen.

134 thoughts on “Heer Rozenwater gekozen tot Reageerder van het Jaar 2015 (104)”

 1. Overigens qua analyse, Roosje, je mag je er wel in kunnen vinden, maar hij stelt nada voor. In de kern stelt DSR: wees wat bedaagder, laat eens wat meer over je heen komen, wees stoicijns, net als Roos, dan word je ook populair (sic).

  Allereerst, hoor wie het zegt, hij heeft me jarenlang vrijwel elke dag op elke post op elke reactie gestalkt en getreiterd, het bloed onder de nagels vandaan gehaald, doorgegaan ondanks serieuze smeekbeden om eens op te houden, en gaat dan weg met een triomfantelijk “wees eens wat rustiger”. De victorie van de POWnedverslaggever op de politica die tot aan het einde netjes wilde blijven, die gewoon vanuit haar normen en waarden, haar opvoeding en training, geen antwoord had op zoveel botheid.

  Ten tweede, jijzelve, Roos, kon al niet tegen een piepklein recent plaagstootje van mij, het eventjes zonder reacties stellen van twee posts, gedurende anderhalve dag in een weekend. Man man, daar moest meteen een referendum overheen, dat was “emotioneel”, en je vergeleek het zelfs met “censuur” als ik het wel heb.

  Ik weet voor de volle 100% zeker dat als ik – net zoals DSR dat met mij deed – jou elke dag, de godganse dag, wel tot tientallen malen per week aan toe, het hele jaar – en bovendien smalend en glimlachend en heel tevreden over mijn eigen gesar – zo zou behandelen, je nog voor het einde van januari 2016 je biezen zou pakken. En terecht als je het mij vraagt. Zo ga je namelijk niet met elkaar om.

  Maar jou op die manier sarren doe ik niet. Niet alleen omdat dat mijn humor niet is, maar ook omdat ik daarvoor niet agressief en ongevoelig genoeg ben. Ik maak me niet vrolijk over het chagrijn van een ander. Da’s het grote verschil.

  En ik ben uiteraard ook niet jaloers op je, integendeel, ik gun je je succes, ik ben er oprecht blij mee. Ook dat is iets waarover de exreageerder eens diep met zichzelve in conclaaf zou moeten gaan. In hoeverre gunt hij anderen het licht in de ogen. In hoeverre kan hij zelf in de schaduw staan. Gratis en vrijblijvend is dit een tipje dat ik hem zomaar nog even meegeef.

  Liked by 3 people

 2. Over schaken: sinds mijn eerste herdersmatje heb ik niks anders gedaan dan dromen op dat matje.

  Over vleermuismouwen: die zijn helemaal niet vergelijkbaar met de onuitstaanbare capes waarmee sommige vrouwen zich omhullen.
  De mouwen zijn wijd van boven en strak van onder. Heel mooi. En deze beschrijving zet de meeste neuriënde mannen vast aan het denken.

  Like

 3. @Bertje
  Googelen niet nodig. Heer Rozenwater heeft nog niet zolang geleden een heel referendum aan haar gewijd.

  Like

 4. Over vleermuizerige mouwen:
  Voor batcave wel, voor mode moet je niet bij mij zijn. Maar ik neurie daar tenminste niet over.

  Like

 5. Voor de gemakzuchtigen onder de lezertjes, de link van Roos gaat naar de poll of men dit een bloedmooie vrouw vindt. Antwoord: gemixed. Mijn eigen antwoord: nee niet echt. Een vrolijk levenslustig meisje wel, maar da’s wat anders.

  Qua analyse een dik lol-icoontje, je kunt je absoluut vinden in analyse A en ook absoluut in analyse B (welke analyse A ontkracht). Daarom houden we dus – per definitie – zo van hem. Maar mathematisch en als schaker kan dit natuurlijk niet.

  Like

 6. @Apie 30/12 10:39
  Heer Apie, kan ik u hiermee laten wegkomen? Ik zie geen balans, geen staat van baten en lasten. Sterker: er is geen enkel cijfer te zien. Besef dat tegenwoordig accountants geacht worden jaarrekeningen te bekijken voordat er goedkeuring gegeven wordt. Ik heb het bekeken & bij deze mijn warmhartelijke goedkeuring. De rekening komt spoedig.

  Like

 7. Mooi verslag, Apie. HR komt alweer boven drijven. Gefeliciteerd, HR. Moge 2016 minstens zoveel successen opleveren. Voor allemaal.
  Zalig uiteinde & een zalig Nieuwjaar voor iedereen

  Like

 8. Nog vijf uren…
  Mag ik iedereen alvast een mooie jaarwisseling wensen? Met voornemens van “Dit een beetje meer, dat een beetje minder!”?

  En bovenal: een mooi 2016 toegewenst voor diegenen die zich net als ik aan deze jaartelling houden. En voor de anderen evenzogoed natuurlijk.

  Like

 9. Liegen 31 december 2015

  „Waar is mijn zitje?”, vraagt mijn kleinzoon van zes als we in de auto stappen om boodschappen te doen.
  „Ach…nog in de auto van je moeder, wat vervelend. Weet je wat? Ga maar op de stoel zitten met de gordel om. Dat kan best, je bent lang genoeg.”
  „Maar ik ben nog geen acht, en als de politie ons aanhoudt?”
  „Dan zeg ik wel dat je acht bent.”
  „Je mag niet liegen…”
  „Nee, maar je bent net zo groot als iemand van acht.”
  Hij laat een pauze vallen , kijkt me strak aan en zegt: „Dan zeg jij het maar, want als ik mijn mond opendoe ziet de politie dat ik nog maar twee melktandjes heb gewisseld.”

  Marjan Molenkamp

  Like

 10. Accountant, Plopje en Pawi bedankt en van het zelfde. 😀

  Ikje, ja, je hoort het gebeuren, wat een leuk kleinzoontje heeft die Marjan toch. Net als de meeste oma’s trouwens, maar toch.

  Like


 11. Bolletje

  Het is zaterdagochtend en ik sta in een lange rij bij de douane op Schiphol. De controle is streng. Voor mij bekijkt een douanier de tassen van een dame op hoge leeftijd.
  Hij vraagt wat er in haar handtas zit. „Bolletjes, meneer”, antwoordt de vrouw snel en zichtbaar gespannen. Haar tas moet direct open voor verder onderzoek.
  Onderin die tas vindt de douanier drie doordrenkte papieren zakken: hij treft er inderdaad bollen in aan maar ook nog zakjes met wit poeder.
  „Voor mijn zoon in het buitenland”, zegt de vrouw glimlachend.
  Na wat vertwijfeld om zich heen te hebben gekeken, wenst de man haar een goede reis. Samen met haar oliebollen mag ze de grens over.

  Marie Louise van Dorp

  Like

 12. Nou grappig hoor, Marie Louise, hoelang heb je hierover zitten piekeren? De grap wordt al decennia lang elke Oudejaarsweek door de marechaussee onderling of na de dienst op verjaardagen en partijtjes gtemaakt.

  Like

 13. Ik wens iedereen een gelukkig nieuwjaar en ik ga zelf voor alle zekerheid de komende maand weer op mijn tropisch eiland zitten.

  Like

 14. Van hetzelfde moppertje, have much fun daar en val d’r niet af. Ook oppassen voor kokosnoten die zomaar op je kop kunnen vallen. Heb ik een keer gehad, echt.

  Like

 15. Sterk verhaal, wie noemt oliebollen nou ‘bolletjes’. Niemand toch? En dan dat “voor mijn zoon in het buitenland” – alsof de douane niet weet dat het vliegtuig de grens over gaat.

  Like

 16. Wat een hilarisch “ikje”, deze ontknoping zag ik van mijlenver niet aankomen. Het ontbreekt er enkel nog aan dat het oude dametje niet omschreven werd als zijnde krenterig. Pfff…

  Liked by 1 persoon

 17. Tja, al bij het “bolletjes meneer” had het ikje kunnen ophouden, is zo. Het ontbreekt er nog maar aan dat de dame niet als “vet” werd omschreven.

  Like

 18. Ik begrijp dat dan weer wel, denk ik althans, dat had namelijk de clou van het ikje te overdadig aangedikt.

  Like

 19. La grande bellezza nu ook op tv.Ik ging vol verwachting naar zijn laatste film Youth, maar wat een deceptie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s