Zonder kunst gaat het niet (13)

KlerenvandeKeizer
Illustratie: Vilhelm Pedersen

Op werkdagen verschijnt hieronder in het reactieveld een “afbeelding van vandaag” (AVV), aangeleverd door de Reageerder van het Jaar 2015 en bloglieveling Heer Rozenwater, ook wel bekend van de NRC ikjesrubriek, van hilarische referenda op aanvraag, en van zijn autobiografische griezelroman, die zich jaren geleden afspeelde op een Canarisch Eiland maar nog altijd voortsuddert in zijn eigen land, hart en hoofd. 

De kunstenaars krijgen handige tips over hoe ze het beter kunnen doen. Of wat voor ander beroep ze hadden kunnen kiezen.

Soms is die AVV kunst. En soms is het ach ja, wat is het eigenlijk? Het resultaat van zijn eigen smaak zullen we dan maar zeggen. Een smaak die sterk wordt beïnvloed door de peers om onze Kunstpaus heen en wel in het bijzonder door een misschien helegaar niet bestaande Kunstvriendin (met wie hij in zijn verbeelding galerijen afstruint, haar tijdens het bewonderen van een werkje regelmatig in de kont knijpt en na gedane zaken nodigt ze hem vaak uit in haar appartementje voor een nabespreking). De keizer zonder kleren komt heel regelmatig voorbij. Het doel van de rubriek is het bespreken van en vrijuit associëren op  de AVV. De kunstenaars krijgen handige tips over hoe ze het beter kunnen doen. Of wat voor ander beroep ze hadden kunnen kiezen. Lezers krijgen aanwijzingen voor waar ze de kunst kunnen bestellen of bekijken.

Giethoorn Lampionnen Analyse Letterzetter (fragment)
Giethoorn Lampionnen Analyse Letterzetter (fragment)

Er mogen onderschriften bij de afbeelding van de dag worden geplaatst. Onze sympathieke Kunstpaus verheft er eentje tot kop van de dag. Hij gaat daarbij op zijn gevoel af, dus veel waarde heeft het niet. De kop wordt hier aangekondigd, tegelijkertijd met het plaatsen van de nieuwe afbeelding. En dan begint er weer een nieuwe ronde. Al jaren lang. Zonder dat het verveelt. De Kunstrubriek figureerde bijvoorbeeld vorig jaar met maar liefst drie afleveringen in de top drie van meest gelezen blogs alhier.

Opvallende koppen met een geheel eigen kwaliteit worden alhier – volstrekt onafhankelijk van het oordeel van de Kunstkampioen en altijd zonder aanziens des persoons – door blogbaas dezes gehonoreerd met plaatsing in de Eregalerij der Hele Grote Koppen Caroussel. En dat is wel een hele grote eer.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Eerdere afleveringen van de Kunstrubriek zijn hier te vinden.

De featured image van helegaar hierboven is geschilderd door Pablo Picasso, titel: Nieuwjaarsduik (fragment). 

Advertenties

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Open en nieuwgierig. Kent veel beroemde mensen.

765 thoughts on “Zonder kunst gaat het niet (13)”

 1. Roos, jammer dat je het niet als heren onderling hebt willen regelen, onzichtbaar, zonder gezichtsverlies, nee, je moet het er even inwrijven. De reacties zijn dus bij deze weer teruggezet. Ja, ga maar kijken, ze staan er weer.

  Qua Touwtje, ik denk dat alleen iemand van het kaliber van een Ad Hok zou kunnen nagaan of dit een oorspronkelijke berekening is, gedaan voor dit blog, of dat dit een kopie is van iets eerders. Mij komt het in ieder geval heel bekend voor, van bij de buren of zelfs nog verder terug, de roemruchte tijden waarin wij op de NRC site met elkander verkeerden. Maar ja, mijn google is vandaag in de revisie.

  Like

 2. Qua Afbeelding van de Dag (AvdD) pas ik een keer. Het is niet alleen een uiterst akelig plaatje, maar het doet mij als trouw AD-lezer ook onmiddellijk denken aan die vrouw in Moskou die van de week stond te zwaaien met het onthoofde hoofdje van een kind van vier jaar. Een kind dat aan haar zorgen als kinderoppas was toevertrouwd. Ze sneed het de kop af, stak het huis in brand en ging ermee door de Moskouse binnenstad paraderen. Het kan toch niet veel gruwelijker, en je verplaatst je dan in de ouders van dit kind, waarbij de grond onder je wegzakt. Het diepste brrr-icoon is niet diep genoeg,

  Gelukkig dat DSR hier niet meer reageert, want hij vond het opschrijven van dit soort sentimenten altijd “hypocriet”, “gratuit”, “niet waarachtig’ en nog meer zo wat van die termen. Van hem mocht je niet meeleven met het leed van anderen. En ongewild ging je daar dan nog in mee ook, en je schreef je gevoelens dan maar niet op. Ik ben blij dat we hier tegenwoordig als mensen bij elkaar mogen zijn en onze emoties wel mogen uitwisselen. En nee, die familie leest hier niet mee, dat weet ik, maar toch: heel veel sterkte daaro. En moge het kindje rusten in vrede.

  Like

 3. Apie, dank je voor het in mij gestelde vertrouwen. Ik zou best eens willen googelen om te zien of Touwtjes berekening origineel is, maar ik ben te druk bezig het kots van mijn toetsenbord te schrobben na het zien van de AvdD.

  Liked by 1 persoon

 4. Kom kom, dit plaatje past prachtig in een schilderij van onze Jheronimus en daar is iedereen dol op. Dat wat is het probleem?

  Like

 5. Het probleem? Bosch is mooi, dit is foeilelijk. Maar ja, dat zal wel een kwestie van smaak zijn.

  Like

 6. Het staat u vrij onder leiding van pawi te berekenen aan de hand van dit voorbeeld wat de invloed van het Chinese project is op de rotatiesnelheid van de aardbol.

  Touwtje 21:26 gisteren. Dat is echt teveel eer. Of in ieder geval een veuls te moeilijke opdracht. Leiding geven bedoel ik, aan de zeer slimme rekenaars in dit publiek.

  Had je nog rekening gehouden met de nieuwste gegevens over zwaartekrachtsgolven?

  Like

 7. @Ad Hok Jerommeke tekent stukken beter, inderdaad. Maar het onderwerp zou zich uitstekend op een van zijn schilderijen thuisvoelen.

  Like

 8. Hof-trol gastrol, ik vind Heer Rozenwater niet dom overkomen, en ik heb het pseudoniem Touwtje niet gebruikt noch een Touwtjes- inzending gelauwerd.

  Dat van die IP nummers zou wel eens kunnen kloppen, maar het is tegen de zelf opgestelde regels van A.Dapie om daarover uit de school te klappen.

  Like

 9. Ik moet zeggen dat de Touwtje/Morgenwaterdiscussie me niet bijster boeit. Toch maar even als correctie: ik heb niet beweerd dat Touwtje en Morgenwater identiek zijn. Blijkbaar is het voor sommige reageerders te hoog gegrepen als iemand wat opties opsomt. Die willen gelijk een ja of nee. Misschienen bestaan voor hen niet. Voor mij wel dus. Door te veronderstellen, deducteren, analyseren, logisch redeneren, komt de mensheid vooruit. Meteen ja en nee is stilstand.

  Maar ik weet het, ook een gewaardeerde reageerder als Roos (en vroeger DSR, Keessie en Pimm’s) verwarren zulks doorgaans met “insinuaties” en onzinnige vragen als “hoe kun je daar zo zeker van zijn?” Nee, dus ik ben nergens zeker van, ik schets wat opties, mogelijkheden, varianten, en daarna ga ik over tot de orde van de dag.

  Bij de buren, overigens, scrol ik hooguit een- tot tweemaal per week door de reacties, als er hier naar verwezen wordt. Ik zie dat er weer wat meer leven in de brouwerij komt daar en oude “reageerders” als Downunder, Posi, koppie en hoe heten ze allemaal nog meer weer opduiken. Da’s mooi.

  Like

 10. @Apie, als je weinig te doen hebt kan zo’n “wie is de trol?” spel nog wel aardig zijn maar echt boeiend is het natuurlijk niet. Daarvoor is het trollen te eenvoudig, er is nauwelijks kennis of kunde voor nodig. Waar je trollen echt nijdig mee maakt is ze geen aandacht geven. Dan worden ze echt vals en het aardige is dat ze dán juist hun zwakke plekken laten zien. 🙂

  Like

 11. Hmm, wat is er toch met Roos aan de hand? * gruwelicoontje * De hele week al van die dubieuze plaatjes, nu weer een onbestemde gratis wallpaper die iedereen voor zijn Iphone kan opladen en dan zo’n ahum winnende kop over “vrouwelijkheid ruiken” … ik moest onmiddellijk aan Trump denken. Enfin, de week is al weer bijna over, laten we hopen op de schone lei en frisse moed (nee, ik zeg maar geen frisse wind) van onze kunstpaus.

  Dan de rol voor gasten: het is erg lang, mijn waarde. Heel erg lang. Ik dommelde alweer in bij dat massatraagheidsmoment. Bij de buren lees ik niet structureel mee en ik ga niet opzoeken van ene Touwtje daar over mij heeft gezegd, excuus. Als ik het zou moeten lezen, al dan niet als aap, dan kan het vast wel hier worden gekopieerd, dan wel gepost, Touwtje is immers niet geband. Dat de site waarnaar hij linkte een meisje met Downsyndroom toont in onthullende pose maakt het allemaal nog een tikkie erger lijkt me, maar nee, ik ga die site zeker niet opgoogelen. Maak je geen zorgen over Roosje, wij hebben een keihechte vriendschap, al zou je dat niet altijd zeggen. De alinea over de drugspuiter kan ik voor nul komma nul volgen. Maar leg maar niet uit, heb ik zo het gevoel. 😀 Ook jij, rolletje, een heel prettig weekend toegewenst. Toedeledokie!

  Like

 12. Update: maar dat is eigenaardig, deze winnende kop staat noch hier maar ook noch bij de buren! Ook noch! Evenmin dus. Nou moe?

  Like

 13. Een echte beta dus, die Gastrol.
  Heerlijk om te lezen, ook al begrijp ik het niet allemaal, maar er gloort iets van inzicht. De nieuwste ontdekking over zwaartekrachtsgolven worden helaas ook in deze berekening niet meegenomen.

  Aπdaπ is goed gevonden, daar kan de blogbaas zijn voordeel mee doen.

  Het onderwerp geslachtsdelen interesseert me niet op welke site dan ook, Bij een belendend blog wordt gezongen “sex met mongooolen”, voor mij gaat dan de deur dicht. “Tieten kont tieten kont “vind ik ook al niet zo leuk, alleen als iedereen dronken is misschien.

  Mijn beta-rol is geleidelijk aan vernauwd tot een inschatting van hoe diep je moet prikken om liquor te bereiken, waar, en onder welke hoek. En hoe dat kleurloze vocht zich gedraagt. Dus micro beta. Tabé voor dit onderwerp, Gastrol. Niks om te lachen, en daar gaat het hier wel om.

  Heer Rozenwater is geen uitgestreken zeikerd, haast ik me ook nog te zeggen. En je kunt met hem lachen. Die prentjes alleen al! Die keuze van de beste kop!

  Like

 14. Gastrol 13: 58 (Leuk verzonnen door bèta Trolley)

  -Onnavolgbaar is iets heel anders dan “niet te volgen”
  -Vervang “peilers” door pijlers
  -Vervang “meette”door “mat”
  -Vervang “aanstootgevens” door “aanstootgevends”

  Like

 15. Wie zonder zonden is…
  De nieuwste ontdekking over zwaartekrachtsgolven wordt ipv worden. Excuus.

  Like

 16. Ja, Alpha is wel een alfa.

  Ik modificeer de taal zoals zo vaak gebeurt door alfa’s, zo vind ik het een schande dat de doorsnede (oppervlakte) van een cirkel door alfa’s verwisseld wordt met de diameter (lengtemaat) En dat wordt in woordenboeken dan gewoon per definitie getolereerd, ze modificeren de taal waar je bij staat, puur uit stompzinnigheid. Godgeklaagd.

  Mijn modificatie die ik mij verstout: meette in plaats van mat, omdat mat als derde persoon enkelvoud mij teveel associatie oplevert met gedrag van hooligans.

  Ja Rozenwater is misschien een pijler van dit superblog, zoveel eer wil ik hem niet toekennen. wel peiler in de betekenis van diepgang bekijken, en indien deszelve onvoldoende beoordeeld, zoals het oliepeil in de oude schicht, dat peil middels wat plaatjes .zoals van een geslaagde executie, teneinde snel toegang te krijgen tot het liquor van de geduldige, weer op het door hem gewenste niveau te brengen.

  Onnavolgbaar kan wel degelijk niet (na) te volgen betekenen, en wel op grond van logica, en dan bedoel ik niet vrouwenlogica maar formele logica.

  Maarreh, ik herinner me dat pawi identificatie van diverse bloggers perfectioneerde door kleine consistent gemaakte fouten, zoals jalouzie, te detecteren. Daaruit volgt dus impliciet dat er verschrijvingen her en der ter versluiering dienen te worden aangebracht op een per identificatie consistente wijze.

  Like

 17. Heden, 20h07, een half uurtje na plaatsing, en dat op de zondagavond, tijdens het koken, al doorgelaten. Gastrol krijste weer eens te vroeg. Gastrol krijst in feite altijd en overal te vroeg.

  Like

 18. Ik censureer niet de strekking van je betoog, Gastrol, maar minderwaardige scheldpartijen, vulgaire benamingen, persoonsgegevens van reageerders. Kijk maar terug naar alle [gemodereerd] passages, geen enkele heeft met strekking te maken, geen enkele heeft met mij onwelgevallige passages te maken. Het zou je sieren als je dit gewoon zou toegeven.

  Het zou je nog meer sieren als je net als elke normale reageerder gewoon je mening hier zou verkondigen, je weetjes zou delen, en je te onthouden van geenstijl-achtige vuilbekkerij ten aanzien van mijzelve, andere reageerders en in het bijzonder de vrouwelijke reageerders en Heer Rozenwater en JandeWit. Kom joh, je doet het al een jaar of zes, groei eens door.

  Like

 19. Update: hm, opnieuw is het kopje niet terug te vinden als suggestie, noch hier, noch bij de buren. Is Heer Rozenwater rogue aan het gaan? 🙄

  Like

 20. Terwijl ik m’n broodje stond te smeren, moest ik helaas constateren, dat
  Apies opmerking van MAART 7, 2016 OM 12:58 helemaal niet voor mijn inzending bedoeld was.
  Stom zeg!

  Like

 21. Ilonaatje toch, is toch niet stom, is gewoon multitasking, en dat gaat weleens mis. Ernstiger zou een klodder roomboter op je tablet geweest zijn.

  Maar het onopgeloste raadsel blijft: waarom plaatst Roos tegenswoordig winnende koppen die uit het niets lijken te komen, heeft hij wellicht een derde site ergens? We zullen het nooit weten, denk ik.

  Like

 22. Oh gelukkig, multitasken… Dat zal het zijn ja.
  Dan mag ik blij zijn dat ik geen tablet heb. Kunnen er ook geen klodders opvallen.
  Wel een laptop die ik ooit trakteerde op een glas bier.

  Like

 23. Ja, zou HeRoWa vreemdgaan? De buren, alla, dat is nou eenmaal zijn eerste liefde, maar nog tweede liefje?

  Like

 24. Maar even alle gekheid op een stokje. Anoniem meespelen is nog tot daaraan toe, maar daarna in alle schimmigheid vette prijzen in de wacht slepen dat lijkt de Staatsloterij wel. Kom op, open die tent ,Heer Rozenwater, het ruikt hier muf en naar achterkamertjes. Dat is toch niet nodig? Hoe moet dat nou als ik hem of haar bijvoorbeeld in de Eregalerij der Hele Groten zou willen opnemen. Anoniem kom je daar absoluut niet in. Zeg hem/haar dat maar.

  Like

 25. Ilona 13:42
  Bier over je laptop klinkt dramatisch! Heb je het er nog uit kunnen wassen?
  Ik had wat eieren geraapt en deed die in mijn linkerzak, naast mijn mobiel. Onderweg naar binnen ging ik achteloos even door de hurken (zeg je dat zo?) om nog wat munt te plukken….Laatste zin hoeft niet meer denk ik.

  Gelukkig ging het er allemaal uit met poetsen en deed het mobieltje het nog jaren goed.

  Liked by 1 persoon

 26. @Ilona @pawi Ik heb een keer een telefoon die in een broekzak zat meegewassen. Die bleef het daarna nog opmerkelijk lang doen, maar ging uiteindelijk steeds meer haperen en hield er vervolgens mee op.

  Liked by 1 persoon

 27. Niet eenvoudig te geloven wellicht, maar echt gegarandeerd waar gebeurd en nog niet eens zo lang geleden, jaar of twee. Ik vervoerde in mijn tas twee pakken Brinta (dicht, zojuist gekocht bij Albert Heijn Schiphol). In dezelfde tas vervoerde ik ook mijn laptop, uiteraard in een gescheiden laptopvak.

  Thuisgekomen bleek een pak Brinta gelekt te hebben. Dat betekende niet alleen heel veel havervlokken in alle hoeken en gaten, maar ook heel veel vrijwel onzichtbaar fijn gruis/meel. Het was uit de tas te kloppen, iedere week weer een keer alles eruit en omgekeerd uitkloppen, en dat gedurende een paar maanden.

  Maar de laptop maakte sindsdien een heel raar geluid – de ventilator uiteraard – en begaf het uiteindelijk. Hield er gewoon mee op na een minuut of wat computeren. Ook openmaken en schoonvegen en schoonblazen heeft niet mogen helpen. Dank je wel, meneer Brinta! Heel fijne verpakking hebben jullie. Maar goed, het gaat om de inhoud, zoals we ook eerder vandaag al zagen.

  Like

 28. Pawi,
  Het toetsenbord begon te borrelen en te sissen dat het een lieve lust was. Stekker eruit, ding op z’n kop gezet om uit te druipen.
  Vervolgens de föhn erop gezet. Dwz voor het rooster van de heteluchtverwarming.
  Het ding zat volkomen vastgeplakt; het toetsenbord had er wel lol in met die dronken knoppen. Volslagen gekke taal kwam eruit.

  Maar dat van die eieren van jou vind ik erg geestig.

  Luvienna,’
  dat is toch een wonder dat ie het nog deed.
  Had je hem in een baal rijst gelegd?

  Like

 29. Ah, Apie,
  Hier zie ik eindelijk mijn kans schoon.
  Heb de foto zóóó lang bewaard.
  Kijken of ik heete nog kan.

  Wordt vervold….

  Like

 30. Uitgesloten van deelname zijn medewerkers en familieleden van de aanbieder en inwonende partners of familie van voornoemde medewerkers. Alsmede eventuele participanten ten aanzien van de betreffende prijsvraag, waaronder begrepen leveranciers van de dagelijkse afbeeldingen (al dan niet gecertificieerd).

  Like

 31. Nou ja, het schijnt een dubbele reactie te zijn bij een tweede poging.
  Geen idee meer.
  Dit mens gaat maar naar de pannen.

  Like

 32. Over mijn telefoon is ooit een vol glas wijn gevallen. Ding deed het nog maar wilde niet meer opladen. Een dag laten drogen maar geen soelaas. Op naar de reparatie-turk en die wilde ‘m maken voor €25. Ik zeg, prima maar ik heb mijn smartphone wel nodig dit weekend. Gaf hij mij als service een apparaatje mee waarmee ik de accu buiten de phone kon opladen. Afijn, na dat weekend deed mijn phone het weer gelukkig en de turk kreeg zijn oplaadapparaat terug. Even goede vrienden!

  @Ilona, Hij/zij wint wel vaak
  Komt louter en alleen door de kwaliteit van de koppen. Wie weet wint die geheime deelnemer/ster wekenlang niets en was het puur beginnersgeluk en horen jullie tijdenlang niets meer van hem of haar. Ik ben in elk geval onomkoopbaar. Hoeveel geld of materiële goederen of verregaande seksuele diensten de geheime inzender/ster of wie dan ook me zou aanbieden, ik zwicht niet. Enkel de kwaliteit van de ingestuurde kop geeft de doorslag.
  @Luv, ik doe geen spraken over de geheime inzender/ster. Ook niet of het A. B. of C. niet is. Sorry.
  @Apie, hoe je het met de Eregalerij der Hele Groten doet is jouw probleem. Het vertrouwen dat me is geschonken is absoluut heilig voor me. Ik hoop dat je daar begrip voor kunt opbrengen.

  Like

 33. Mededeling: de Kunstrubriek wordt morgenochtend ververst, vermoedeljk rond klokslag acht uur. Wij gaan daar dan dus door en hier houden we ermee op. De link zal morgen worden gegeven. Is echt makkelijker dan het klinkt. Dat gaan jullie zien.

  Like

 34. Update: het is inderdaad gelukt, de nieuwe Kunstdraad heet Kunst & Peren, en staat hier. Gelieve jullie daarheen te vervoegen. De discussie wordt daar voortgezet. De KVG (Kop van Gisteren) zal aldaar worden bekend gemaakt, de Brintaplaat wordt daar gezet, kortom, hier wordt het rustig, het stof kan neerdwarrelen, het was een heugelijke draad, laten we hem dankbaar zijn.

  Like

Reacties zijn gesloten.