Kunst met koppen (14)

Pampus
Johan Bakker – Own work, CC BY-SA 3.0 nl, File:526452-Fort Pampus.jpg

Wat doe je als je kunst ziet waar jij niet warm en ook niet koud van wordt? Ga je mee staan te “ochen” en te “achen“? Loop je stilletjes door naar het volgende werkje? Of zeg je gewoon waar het op staat? Dat je het kunst met peren vindt? Kun je niet bij iedereen doen. Hier wel. Klip en klaar zeggen wat je van de AVV vindt. Dat is de “Afbeelding Van Vandaag”, aangeleverd door Heer Rozenwater, die zoals bekend tevens Reageerder van het Jaar 2015 is. Landelijke bekendheid geniet hij vanwege de gelijknamige NRC ikjesrubriek, en vanwege zijn van a tot z verzonnen griezelroman, die zich zogenaamd afspeelde op een Canarisch Eiland maar in werkelijkheid gebaseerd was op een weekendje Pampus.  

De kunstenaars krijgen immers handige tips over hoe ze het beter kunnen doen. Of wat voor ander beroep ze hadden kunnen kiezen.

De rubriek wordt gesubsidieerd door de Ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en die van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De kunstenaars krijgen immers handige tips over hoe ze het beter kunnen doen. Of wat voor ander beroep ze hadden kunnen kiezen. Tenzij ze al overleden zijn natuurlijk. Ook dat komt voor.

Wat vind jij er nou van?
Wat vind jij er nou van?

Door de lezers van het blog mogen er onderschriften bij de afbeelding van de dag worden gesuggereerd, liefst een beetje grappig of op z’n minst apart. “Schilderij” bijvoorbeeld zien we liever niet. Tenzij het geen schilderij is. Rozenwater kiest een van deze suggesties tot kop van gisteren (KVG). Of hij kiest een kop van bij de buren. Of nog erger, een kop die hem per email of whatsapp werd aangeleverd door een anonieme inzender (m/v). Die anoniempjes kunnen van alles zijn, zeloten, ex-vriendinnen, gebanden, trollen, mensen die het blog geen warm hart toedragen en nog zo wat gespuis. Nee, vind ik ook niet fijn. Maar we moeten het accepteren. De Kunstrubriek figureerde immers vorig jaar met maar liefst drie afleveringen in de top drie van meest gelezen blogs alhier.

Echt opvallende koppen met een geheel eigen Kwaliteit worden – onafhankelijk van het oordeel van de Kunstblogbeheerder – door de Grote Blogbaas zelver gehonoreerd met plaatsing in de Eregalerij der Hele Grote Koppen. [Tekst gaat niet door onder de diashow]

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

N.B. Het boerinnetje in de show is was een opvullertje en zal worden is inmiddels vervangen zodra er een tweede Grote Kop wordt geplaatst. Met één (schrijve 1) plaatje zouden jullie immers niet zien dat dit een perpetuum mobile PowerPointShow is. Voor de beta: als het apparaat eenmaal in beweging gezet is blijft het uit zichzelf voor eeuwig voortbewegen. Dat lijkt op het eerste gezicht onmogelijk, omdat door onder meer wrijving energie verloren gaat, waardoor de voorstelling uiteindelijk zou moeten stilvallen (eerste en tweede wet van de thermodynamica). Maar deze toepassing valt in dezelfde categorie als de rotatie van astronomische objecten en fenomenen als supergeleiding en dan kan het wel dus. Met vertragingsmomenten heeft dit allemaal niets te maken. En een beetje tekst staat hier dus nog wel. Eerdere afleveringen van de Kunstrubriek zijn hier te vinden.

De featured image van helegaar hierboven is geschilderd door Jan van Eyck, en stelt het hondje Ficci di Nicolao Arnolfini voor. 

Klaar? Scrollen maar!

Advertenties

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Open en nieuwgierig. Kent veel beroemde mensen.

954 thoughts on “Kunst met koppen (14)”

 1. We rijden in een huurauto naar huis, duurt nog een uurtje. Ik voel me wel wat beter, beetje slapjes. Antibiotica slaat kennelijk aan.

  Liked by 2 people

 2. Luv, beterschap en veel sterkte toegewenst!

  Antibiotica slaat kennelijk aan

  Sterke kop van Luv trouwens 🙂

  Liked by 2 people

 3. Oh, Rozenwater gaat weer een serie lachebekjes schateren, nou, dan weten we het wel, dan kunnen we inpakken. Zijn geliefde Bertje gaat het weer winnen. Wat een onwaardige vertoning toch, wat een vriendjespolitiek, maar goed, het gaat nergens om. Wat u zegt. En de kunstdraad wordt toch heel binnenkort ververst.

  Like

 4. Je hebt het bij mijn weten nooit voorgesteld, Rozenwater. Oftewel: je verdraait de boel en doet er nog een toefje karaktermoord bij ook. Min.

  Like

 5. Kleine moeite toch om de t in een n te veranderen? Zou ook Luvienna helpen in deze piepkleine maar toch netelige kwestie.

  Like

 6. Het fotootje is gemaakt voor de Vogue in Korea en toont ofwel Jang Yoonju, ofwel Kim Sunghee, Song Kyungah, Lee Hyunyi, ofwel Lee Hyejung, de geleerden zijn het er niet over eens. Misschien wil mevrouw ons even schrijven. We weten wel dat het portret gemaakt is door zo’n beetje de allerberoemdste Zuidkoreaanse fotograaf, Kim Jung-Man. Opgegroeid in Afrika (Burkina Faso), kunst gestudeerd in where else Parijs, rusteloos van hot naar her gereisd, en zijn definitieve stekkie gevonden in zijn geboorteland. Mooie kerel. Talentje.

  Like

 7. @Apie, “Je hebt het bij mijn weten nooit voorgesteld, Rozenwater.
  Klopt, je had er namelijk zélf mee moeten komen, Apiedapie. Het ligt te zeer voor de hand een blogger redacteurrechten te geven over zijn eigen rubriek.

  Trots weerhield me ervan er zelf om te vragen.

  Oftewel: je verdraait de boel…
  Je bent bij iemand op bezoek en de gastheer doet zich te goed aan de heerlijkste taartjes, koekjes, koffie, noem maar op, die gastheer neemt zelf de best stoel, laat zijn gast op een krukje zitten. Uiteindelijk zegt die arme gast na jaren van ontbering heel schuchter: hier heb ik blijkbaar geen recht op een koekje, zegt de gastheer plomp en onbehouwen: Je hebt het bij mijn weten nooit gevraagd, gast, je verdraait de boel.

  Als de gastheer dat echt niet heeft geweten dan zou hij toch om het goed te maken meteen de koektrommel aanbieden? Had dat toch eerder gezegd! Wat stom van mij, wat ben ik een slecht gastheer! Hier eet die hele koektrommel maar leeg, ga ook maar lekker op mijn stoel zitten. Ga ik wel op krukje. Heb je wel verdiend na al die jaren van ontberingen.

  Like

 8. Nee Heer Rozenwater, jij krijgt geen administratierechten op dit blog. Waarom niet? Dat is nergens voor nodig. Bij mijn weten is dit de enige keer in tig jaren dat er een keer een kopje moest worden gecorrigeerd, en dat werd ook keurig binnen een paar uur gedaan. Heb je verder nog klachten? Of ben je ook daarvoor te trots?

  Een man loopt zenuwachtig naar het huis van de overbuurvrouw, een vriendelijke mooie, gescheiden vrouw, die hij al jaren in stilte aanbidt. Vandaag is de dag. Hij gaat haar vragen om een kopje thee bij hem te komen drinken. Terwijl hij de straat oversteekt repeteert hij zijn vraag. “Hoi buuf, trek in een kopje thee?” “Dag buurvrouw, ik dacht, kom, heb je zin om een keer iets bij me te komen drinken?”En nog meer varianten. Halverwege haar tuinpad denkt hij ineens aan de mogelijkheid dat ze nee zal zeggen. En hoe hij daar dan op moet reageren. Maar daar is de deurbel al. Hij belt aan. De deur gaat open. Buurvrouw kijkt hem vragend aan.

  “Oh dan niet!” roept hij woedend en beent weg.

  Like

 9. Een gelijkenis die geen recht doet aan deze onverkwikkelijke situatie. Dit einde was veel passender geweest:

  De buurvrouw kijkt hem aan zegt: Nee Heer Rozenwater, jij krijgt géén administratierechten op dit blog!

  Ik vraag overigens geen adminrechten maar de veel beperktere redeacteurrechten. Dat is blijkbaar ook al teveel gevraagd :-(.

  Like

 10. @Apie, “Blij dat je het vraagt, Heer Rozenwater. Wat wil je ermee?
  Dat zou natuurlijk volstrekt duidelijk moeten zijn. Iedereen verlangt naar vrijheid, iedereen verlangt naar autonomie zeker als je zoals ik een dagelijkse kunstrubriek hebt. Met de hoed in de hand om paperclip moeten vragen is ontstellend benauwend. Ik wil als ik op “reactie plaatsen” click niet de angst hebben dat er een fout zit in de AVV, VK of het DGI-bingogetal. Alles drie keer moeten checken is zeer vervelend. Met editing-rechten zou ik veel ontspannender kunnen werken, kan ik direct een foutje herstellen, hoef ik daar niet eerst beleefd met de hoed in de hand mijnheer Apiedapie om te vragen. Daarbij kan ik andere storende onvolkomenheden herstellen, zoals een mislukte <i bij een reageerder of een reactie verwijderen als een reageerder daar omvraagt. Die reageerder zal ook blij zijn niet alleen van Apiedapie afhankelijk te zijn.

  Belangrijker is nog het vertrouwen dat zou hebben gesprokenuit het spontaan aanbieden van redacteurrechten (maar daar is het nu helaas te laat voor).

  Gastheer: Nee gast , jij krijgt géén koffie met taart en je blijft maar mooi op dat ongemakkelijke krukje zitten.
  Gast: … maar gastheer, ik vraag niet om koffie met taart of een fauteuil maar om het veel beperktere biscuitje.
  Gastheer: Wat wil je ermee? Of is dat teveel gevraagd?

  Like

 11. @ Heer Rozenwater, “Ik wil als ik op “reactie plaatsen” click niet de angst hebben dat er een fout zit in de AVV, VK of het DGI-bingogetal.”

  Ja, dat willen er wel meer. Edoch, ik ben gekke gerritje niet.

  Like

 12. Hoog tijd voor het aanmaken en publiceren van een volgende kunstdraad. Morgenochtend staat hij erop! Nummer 15 alweer. wat vliegt de tijd toch als het gezellig is.

  Reageert dus nog even allen vanavond hiero, doe je kopsuggesties of duiten in het zakje, en bedenk morgen zijn we allemaal daaro en gaan we met een schoon leitje lekker verder.

  Like

 13. OK mensen, we gaan bij leven en welzijn over naar de 15e aflevering van de rubriek, die staat hier, en op deze draad gaan we sluiten, mag ook wel met bijna 1000 (schrijve: duizend) reacties. Stroperig, zwaar, we willen een licht draadje! See you there!

  Like

Reacties zijn gesloten.