Gezocht: ervaren kunstredacteur (15)

Tijl Uilenspiegel anderhalve man en een paardenhoofd
Uit Tijl Uilenspiegel, 1865, illustratie: J.W.A. Hilverdink

Ik zoek langs deze weg kennismaking met een kunstredacteur (onbezoldigd). Zijn/haar taak: het dagelijks plaatsen van een AVV (Afbeelding van Vandaag) en een KVG (Kop van Gisteren). Weekenden vrij, alsmede korte winter- en wat langere zomervakantie. Kandidaat moet prettig in de omgang zijn en geen kapsones hebben. Over onkosten (treinkaartjes, maximaal twee koffie met gebak, eenvoudige lunch, entreekaartjes voor musea, galeries en rommelmarkten, koekjes om mee te nemen, zonnecrème (alleen voor hoofd en bovenarmen), kleine parkeerboetes, muntjes voor de garderobekast, WA-verzekering, proportioneel gedeelte) valt te praten. Wij zijn gekke Gerritje!

Wat staat er tegenover?

Heel wat. Na het plaatsen van de AVV gaat de nog altijd ras wassende schare aan reageerders van de Apiedapie Community aan de slag en ze putten zich allemaal uit om het plaatje te duiden en van commentaar te voorzien. Sommigen suggereren er titels dan wel koppen of hoofden zoals sommigen zeggen of captions bij, Keileuk. Kijk maar hieronder, daar ga je dit de komende dagen, weken, maanden zien. De kunstrubriek scoort al jaren torenhoog in de top tien van meest gelezen en meest becommentarieerde blogs van apiedapie.com.

Een keuze die door niemand kan worden aangevochten

De kunstredacteur heeft tot aan de volgende dag om zijn keuze voor de KVG bekend te maken. Een keuze die door niemand kan worden aangevochten. Er zal hooguit eens een spellingsfoutje moeten worden gecorrigeerd, als daarom wordt verzocht. En dan doe ik dat voor je. En als de KVG een daggie later wordt bekend gemaakt dan hebben we daar begrip voor. Zo af en toe.

Volledige vrijheid, volledige autonomie

Nou, hoe autonoom wil je zijn? Jij en alleen jij beslist welk Kunst- of Kitschplaatje je plaatst, wanneer je dat doet, en wat voor apart onderschrift jij daarbij wilt hebben. Je mag in je selectie zelfs aan vriendjespolitiek doen. Je mag anonieme inzenders laten meedoen, gecertificeerde vriendinnen, het kan allemaal niet op.

Hoe nu verder?

Heer Rozenwater
Stil wateren

Schrijf, schrijf schrijf! De huidige kunstredacteur, Heer Rozenwater, bekend om zijn onafgemaakte werkjes (zoals een feuilleton en een blog) zal wellicht aanblijven totdat een geschikte kandidaat is gevonden. Maar dat echt zeker weten, dat doe je niet met hem. Het is namelijk een behoorlijk gevoelige man. Een man die naar Liefde hunkert ook. En dat zijn niet altijd de standvastigsten, zoals we weten. Maar laten we aannemen dat hij het nog even doet, kijk dan gewoon lekker op zijn vingers, leer van die vent! Het is wel de Reageerder van het Jaar 2015, dat was ik haast vergeten. Want reageren, dat kan hij als geen ander.

Enfin, we hopen er het beste van.

In de onderstaande Eregalerij der Keigroten zet ik zelf heel af en toe om het exclusief en prestigieus te houden een enkel kopje in de schijnwerpers. Maar daar moet je het dus niet voor doen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Lijkt je dit wat? Alleen serieuze sollicitaties worden in behandeling genomen. Post of telefoontjes worden niet op prijs gesteld. Gewoon emailen naar apie@apiedapie.com en dan komt het goed. Trollen, zeloten en nitwits gelieve niet te reflecteren.

En wat moet ik doen als ik geen kunstredacteur durf te worden?

Gewoon lekker hier als normale reageerder meedoen. Want die moeten er ook zijn. Hop maar, zoek hieronder maar een plaatje en barst los. Laat maar komen die creativiteit. Hier kan het.

Eerdere afleveringen van de Kunstrubriek zijn hier te vinden.

Featured image (helemaal bovenaan): Koektrommel (fragment), anoniem, 1800 – 1899, te bezichtigen in het Frans Hals Museum te Haarlem.

Advertenties

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Open en nieuwgierig. Kent veel beroemde mensen.

746 thoughts on “Gezocht: ervaren kunstredacteur (15)”

 1. Een hoop spierballentaal die Rozenwater, daar moet hij wellicht nu van uitrusten 😀 Of hij zit de Tuinenspecial te lezen natuurlijk. We wachten het af en wensen hem in ieder geval alle goeds.

  Like

 2. Zojuist vond ik deze summiere mededeling op het blog van de Heer Rozenwater zelve:

  Heer Rozenwater
  juli 19, 2016 om 7:03 pm
  Bingo, AVV, VK etc. ligt een weekje stil.

  Sorry!

  Da’s dus ook weer opgelost, hoewel het chiquer geweest zoude zijn als de mededeling onverwijld ook alhier geplaatst gewezen zoude. Wij wensen HR echter zijn welverdiende afkoelpauze of wat hij dan ook maar voor belangrijks of nuttigs aan het doen is.

  Het weekje is qua 7 dagen zo’n beetje om, maar wij nemen aan dat we tot minstens volgende week maandag geen sjoege van HR zullen krijgen, toen de vaardigheden rekenen en woord houden werden uitgedeeld, heeft de man immers niet vooraan gestaan.

  Maar de pauze is hem ten volle gegund. Krenentommend jaren-50 taaltje is dit toch, hoe kom ik er weer vanaf?

  Like

 3. We pakken de dagelijkse routine, een beetje stroef dat wel, weer op. Vandaag een laag DGI-bingogetal en wel 2, lager kan het bijna niet. Daarmee worden VK en AVV, ondanks de sterk verlaagde Apie-coëfficiënt (23) op het Heer Rozenwaterblog geplaatst.

  https://heerrozenwater.wordpress.com/2016/07/29/afbeelding-voor-vandaag-5/

  Apie weet overigens heel goed hoe hij de Apie-coëfficiënt tot nul kan reduceren: door mij hier schrijver- of auteurrechten te verlenen.

  Dat herinnert me eraan dat ik nog steeds op zoek ben naar een vervanger. Zo’n weekje vakantie brengt de continuïteit in gevaar. Hé, is dat niks voor jou Apie? Ik geef je zonder enig probleem de benodigde rechten…. dezelfde rechten die jij me zo knijperig, schriel en uitermate benepen op je eigen blog ontzegt. Ja, er zijn nog mensen met vertrouwen in hun medemens en daar hoor jij blijkbaar niet bij. Let wel, schrijverrechten bij WordPress geeft alleen beperkte zeggenschap over de eigen bijdrage.

  Het is werkelijke bespottelijk dat ik om die schrijversrechten nu al maanden moet smeken. Wie is Vondel eigenlijk?

  Like

 4. Beter een kleine die steigert (aannemende dat het plaatje hierboven inderdaad de AVV is, zelve ga ik niet dagelijks op dat andere blog kijken, ik ben gekke henkie niet).

  Roosje, liefie van me, ik buig niet voor chantage, weet je dat nou nog altijd niet? DSR en K. hebben dat tot hun stille droefenis en chagrijn ook aan den lijve ondervonden. Ga dwingen en jengelen en ik zet de hakken nog sterker in het zand, althans als ik in mjin recht en gelijk sta, hetgeen ik in dit geval zeker doe. En in veel andere gevallen ook.’t Is niet nodig, klaar, punt, uit. Ja, hoog of laag tot je een ons weegt. Word maar niet duizelig.

  Schrijversrechten bij WP kunnen idd gelimiteerd worden tot de eigen bijdrage (let wel: de bijdrage die je zelf hebt geplaatst). Welnu, de periodieke kunstblogdraden worden niet door jou, maar door de blogeigenaar zelve geplaatst. Jij reageert door middel van reacties in het reactieveld. En daar is niet op te filteren qua moderatierechten, zou een mooie boel worden, alleen toegang tot de artikelen waarop je een reaktie achtergelaten hebt. nou moe icoontje

  Oftewel, we zien die coefficient langzaam maar zeker naar de 1.0 oplopen en dan is het einde oefening. Het is niet anders. Deze patstelling heb je zelve gecreeerd. Me dunkt dat die tuinenspecial een behoorlijke stoot goede wil demonstreerde, een stoot die dit starre insektengeneuk mijns inziens niet rechtvaardigt.

  Like

 5. Het DGI-bingogetal viel alweer onder Apie-coëfficiënt (0,28) en we kennen dan langzamerhand wel de routine. VK en AVV worden op het HR blog gepubliceerd:
  https://heerrozenwater.wordpress.com/2016/08/01/afbeelding-voor-vandaag-6/

  @Apie “Welnu, de periodieke kunstblogdraden worden niet door jou, maar door de blogeigenaar zelve geplaatst.
  Dat is zeker waar en hoeft ook niet te veranderen maar je kunt mij daarbij wel mede-schrijversrechten geven. Op mijn eigen kunstdraad nota bene, een kleine concessie en als jij alleen daarom de hakken nog sterker in het zand zet dan moet er maar van komen wat er van komt.

  Mijn eis is heel redelijk en zoals ik heb aangegeven, ik geef jou zonder enig probleem dezelfde rechten op mijn blog. Dat je daar helemaal niet op ingaat, dat je ook niet ingaat op mijn verzoek om de bezoekerscijfers te sturen noopte mij helaas tot een forse verhoging van de Apie-coëfficiënt (5 punten!). Dat doet me heel veel pijn, ik had het ook veel en veel liever bij één punt gelaten maar je laat me helaas geen keus. Straffeloos over me heen laten lopen zou een volledig verkeerd signaal afgeven, daar zou je alleen maar misbruik van maken.

  Like

 6. Het vage werkje is natuurlijk een echte Kandinsky, die het schilderde toen hij in zijn tuin zat uit te buiken van een zware zondagmiddaglunch. Voor de tuinenspecial moet hij gedacht hebben, maar die had je toen nog niet.

  Like

 7. Ach, och, jee. Ik besta nog. Net nu ik een monteur en een kardinaal op bezoek krijg. Ik ben onhandig met mijn agenda. Meestal schrijf ik alleen een tjdstip op en dan is het weken later uiteraard onduidelijk waarom. Nou, daarom dus.

  Like

 8. Ja jeetje, dan ook de lekbakken met verschaald bier leegmaken en de onder de tafels vastgeplakte kauwgum wegbikken?! Nee hoor, dan is het einde zoek.
  Trouwens, daar komen veel klanten op af, op die lucht van volle asbakken – ‘hier mag ik tenminste nog roken,’ denken ze dan.

  Like

 9. Dan niet, doe ik het morgenochtend zelf wel. Even goede vrienden. We gaan hier sluiten, we hopen door te gaan op aflevering 16, hoe kortstondig ook. En daar mag in ieder geval niet gerookt worden. Just saying.

  Like

 10. Er zijn reageerders die aan de sherry zitten tijdens het reageren, soms al behoorlijk vroeg in de middag. Je houdt het niet tegen. Dus liever niet drinken hier, maar het mag als je het perse nodig denkt te hebben.

  Like

Reacties zijn gesloten.