Heb je nix te zeggen? Doe het dan hier

Vooruitblikken en teruglopen op ikjes en actualiteit

We lazen vorige week in de NRC een agressief ikje, geschreven door Dick te Boekhorst. Het ging over zijn vrouw. Die “knijpt meteen in de remmen” als een paar kwajongens van vijftien jaar een opmerking over haar fietsgedrag maken. En dan gaat ze die jongens ook nogeens iets “toebijten”. Man man man wat zen kun je toch zijn als je wat ouder wordt. Not dus. Zal wel in Amsterdam gebeurd zijn.

De COUS – de educatieve zusterorganisatie die hier sinds kort instructievideo’s deelt – plaatste er een vlog bij waarin een jong, sympathiek meisje je leert hoe je zen kunt blijven. Maar het viel niet bij iedereen in de smaak.

“Dat hoofd…..dat hoofd….-bareuh-“

“Dat hoofd…..dat hoofd….-bareuh-“, drukte De Schrijvende Rechter (DSR) zich kernachtig uit. “Wat een drukke egotripper met zelfingenomen prietpraat” vond Klare taal. “Hoe kun je daar in godsnaam (11 minuten lang) naar luisteren?” vroeg Ad Hok zich af. En Lummel wist “een mooi motto voor een vlog: heb je nix te zeggen? Doe het dan hier!”

Ook Eva Wolfert had het niet makkelijk. Ze was door de Spaanse beveiligingsmedewerker op het vliegveld uit de rij gehaald. Hij keek in haar paspoort, dat eigenlijk van haar 12-jarige dochter was en gebaarde dat Eva door mocht lopen. We zijn schijnveilig, wat jullie zeggen. Schijnveilig.

Dan kun je linea recta de cel in in plaats van naar Benidorm

Maar de marechaussee zorgt er wèl voor dat we onze boetes hebben betaald. Anders mogen we het land niet uit. “Als een boete niet kan worden geïnd, kan er een arrestatiebevel worden afgegeven voor de tenuitvoerlegging van de vervangende hechtenis. Dan kun je linea recta de cel in in plaats van naar Benidorm” wist veelreiziger Mopperkont. Bij bedragen van € 3,– t/m € 50,–: 1 dag (art 23, lid 2 Sr.) Als je naar een restaurant moet dan ben je al gauw meer kwijt.

Naar aanleiding van een kinderikje van Anke de Jong-Van der Graaf over haar 6-jarige kleindochter, A. genaamd, die wèl wil zagen maar eerst wil weten of er ook nepvingers bestaan, plaatste de COUS een mooi handzaam filmpje over veilig zagen. Weinig verrassend, maar wel logisch, toepasselijk en doeltreffend, en daar gaat het om bij een educatieve website.

170904rozen
Dit zijn rozen in een hoge vaas

Jaap Bellaar Spruyt maakte in een bloemenwinkel een standaardmopje en moest daar zelf zo om lachen dat hij het als ikje naar de krant stuurde. Het ging over zijn geliefde en een hoge vaas met rode rozen. “De hoge vaas die ik gisteren heb gebracht kom ik ophalen. Zoals afgesproken gevuld met rode rozen” schreef hij. Echt! Ze staken met het stengeltje nog uit zijn keel.

“Net als een opstel dat een A4-kantje groot moet zijn en daarom met extra grote letters is geschreven. Het beschreven grapje blijft voor de oplettende lezer toch heel klein” oordeelde Pawi heel terecht. De bijbehorende instructiefilm ging over hoe je het als man met je vriendin kunt goedmaken zonder rozen.

100e reactielepeltje
Het lepeltje voor de 100e reactie is weer verstuurd!

Onze sterschrijfster, ik heb het nog altijd over Pawi, scoorde vorige week de felbegeerde 100e reactie en sleepte daarmee het al even felbegeerde zwaar vergulde lepeltje in de wacht. “Misschien al de tweede!” riep ze opgetogen uit. “Even zoeken naar die andere. Mogelijk al ingepakt voor de reis. Volgende week ga ik een spannend avontuur aan in de brandende bossen van zuid Frankrijk.”

Mopperkonts minireisgidsje over Honduras kent nu een vierde hoofdstuk, en da’s best veel. Ze blijken niet voor een gat gevangen zijn, die Hondurezen. Nee hoor, na bijvoorbeeld de orkaan Mitch zijn ze niet bij de pakken gaan neerzitten, maar ze fietsen gewoon over de kapotte dingen heen. Het is “niet het soort mensen, dat een ikje naar de krant stuurt, als het afval niet op tijd wordt opgehaald” merkte onze schrijver droog op. Het nieuwe deel maakte nog niet heel veel los, zegge en schrijve nul (0) reacties op het moment van schrijven (tijdens Heel Holland Bakt). Da’s weinig. Veel te weinig.

luv7scheren
Er komt weer een nieuw verhaal aan in de serie “Dingen die ik met mannen heb gedaan”.

Moet het dan altijd over seks gaan? Of over Ziektewetfraude en HIV? Dracula of Marokkanen? De Chinezen? Kom zeg. Dit is een educatieve website, niet zo’n click bait dingetje. Maar nu we het er toch over hebben, Luviennas keiharde seksverhaal over wat ze allemaal met mannen heeft gedaan, krijgt een vervolg. “Ja, er gebeurde na de Grote Gebeurtenis nog wel teen en tander, waarvan ook al een paar keer kond gedaan is. Rustig afwachten, en net als je het niet verwacht is er weer een aflevering.” En het derde deel van Ilona’s Grote China Verhaal zit er ook aan te komen.

Maar het was dus best een rustig weekje hier. Hier wel, dat kunnen ze in Noord-Korea niet zeggen, of bij het Nederlands Elftal of de familie en vrienden van Lady Di zaliger. Al die opwinding en meer ging heerlijk aan dit blog voorbij. Wil jij ook leerzame dingen leren in een ontspannen sfeer? Aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden uit het verre buitenland die voor je het weet je vrienden zijn? Wil je kans maken op een fijn kopje? Een grappig mopje? Of zo’n vette welgemeende sneer? Misschien wil je ook wel een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of wil je kans maken op een vermelding in het weekoverzicht van volgende week? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Als dat teveel werk is, scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume als je dat wilt. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, het hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg alle afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren
Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, maar ook via de email van mijn voorganger apie@apiedapie.com of direkt bij mij zelf: bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten, daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan gewoon hier onze eigen dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het ook wel de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van vorige week.  Hier zaten we lekker buiten op een terrasje aan een stuk appelgebak. Nou, dat lieten onze gevederde vriendjes, de mussen, zich geen tweede maal zeggen. Ze stortten zich als slechtvalken op de kruimels en werden nog kwaad ook toen we er iets van zeiden. We zijn maar opgestaan. Foto “Musje nooitgenoeg” © 2017 Bas van Vuren

Advertenties

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Open en nieuwgierig. Kent veel beroemde mensen.

223 thoughts on “Heb je nix te zeggen? Doe het dan hier”

 1. Wie “jullie” zijn beantwoordt DSR zelf in zijn tweede zin al, dus die vraag was overbodig. HR en DSR, inderdaad. Tamelijk apart om Mopperkonts afwezigheid met een “vakantietje meer of minder” aan te duiden. We weten allemaal, dacht ik, wat er aan de hand is.

  Enfin, we hebben het inblikje in de ware inborst weer eens gekregen, nuttig wellicht voor diegenen die het vergeten waren.

  En dan die oproep om collegiaal te doen … jullie geven wellicht het goede voorbeeld, door hier zonder context linkjes naar een andere site te dumpen? Nogmaals: “apart”. En daar laat ik het bij.

  Like

 2. Nee he, DSR heeft er nog een lepeltje voor de 200e reactie mee verdiend ook. Het is niet anders. We moeten eerlijk blijven en dat blijven we. Het ding zal worden opgestuurd na ommekomst van de vakantie.

  Like

 3. @APD
  MK is niet op vakantie dus daar had DSR het uiteraard niet over. Een bijzonder vlerkerige opmerking dus, waar je je best voor mag schamen.

  Nog veel plezier op je vakantie – met veel hagel en vleesetende mieren toegewenst.

  Like

 4. Ja beste mensen, daar zijn ze weer: het Ik-je en het Eindoordeel, op de Enige Echte Ik-jesbesprekingssite in ons taalgebied, waar de luiken niet dichtgaan wegens vakantie, waar het cultuurdragen een voortdurende opdracht is:
  https://heerrozenwater.com/2017/09/18/ikjes-wijkplaats-week-38-2017/comment-page-1/#comment-9857

  (niet dat een dergelijke collegiale handreiking door de luilakkende blogbaas op prijs zal worden gesteld, maar voor de were medeliefhebbers riskeert DSR graag een steek onder water)

  Like

 5. Je zou beter ‘sorry’ kunnen zeggen voor je Schwalbe van gisteren 17:04, want dat sloeg nergens op. DSR volgt dan natuurlijk met een rechthartelijk ‘zand erover’, waarna we beiden overgaan tot de orde van de dag.

  HR heeft de door jou verketterde reactie zelfs een duimpje-op gegeven, wat hij vast niet zou hebben gedaan indien de perfiditeiten die je DSR toedicht een grond van waarheid zouden hebben.

  En als je echt in een eerlijke bui bent, neem je een souveniertje mee voor HR en DSR vanwege het plantjes watergeven tijdens je afwezigheid.

  Liked by 1 persoon

 6. Mooi stukje van een jonge Elton John, Dsr is een waardige vervanger van Mopperkont met muzikale dagafsluitingen, weliswaar een ander genre maar evengoed zeer te waarderen.

  Like

 7. Terwijl de blogbaas in de hangmat ligt, zijn het Ik-je en het Eindoordeel sinds dag en dauw te vinden bij HR:
  https://heerrozenwater.com/2017/09/18/ikjes-wijkplaats-week-38-2017/comment-page-1/#comment-9879

  Niks voor APD om zo blase te zijn, zelfs niet tijdens zijn vakantie. Hij lijkt vervallen in een JdW-avhtige lethargie. DSR denkt dat de daverde bezoekersstats van HR hem het hoofd in de schoot hebben doen leggen.

  Liked by 1 persoon

 8. @HR
  We kunnen niet allemaal van die tanige zenuwpezen zijn als jij, HR.

  Uit de dubbele plaatsing blijkt juist dat DSR en HR dit soort acties niet coordineren.

  En nog altijd dat ontevreden gepruttel vanachter de kokosnoot-met-een-rietje… Je zult er mee moeten huizen, zeg.

  Like

 9. Accentloos

  Mijn zus woont al al 36 jaar in New York. Net aangekomen op Schiphol wil ze een koffer kopen. „Kan ik betalen met een kredietkaart”, vraagt ze in accentloos Nederlands aan de verkoopster. Deze kijkt haar glazig aan en vraagt: „Wat zegt u?” „Kan ik betalen met een kredietkaart?”, herhaalt mijn zus. „Ik begrijp u niet”, zegt de verkoopster lichtelijk wanhopig. „Of ze kan betalen met een creditcard”, breng ik in. „Ooohhh, ja dat kan.”

  Els Boers

  Like

 10. Ja, we gooien d’r maar weer eens een ikje op. Maar onze gedachten zijn natuurlijk bij Mopperkont, die naar we hopen lekker ligt bij te komen na een succesvolle operatie en al weer heel gauw naar huis mag, en zijn mooie ouwe leventje van weleer weer op mag pakken.

  Een verkoopster die “glazig” en “lichtelijk wanhopig” kijkt, zo’n ikje lezen we niet tot aan het einde. Dus of het ding een goeie clou heeft, dat weten we niet en het interesseert ons dus ook niet.

  En hopla, daar komt de swimming pool waitress al weer aan met haar kokette schortje en haar lange donkere manen. Of ik nog een bananen milkshake blief. Nou en of, doe er maar twee!

  Like

 11. Nou, dat is goed nieuws! Een voorspoedig herstel toegewenst aan MK.

  De blogbaas blijkt onverwacht toch een CDA-er te zijn met z’n verantwoordelijkheidsvakantie. Plaatst ie het Ik-je van gisteren! Laat ’t er dan bij zitten….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s