Ga niet zitten nölen

Vooruitkijken en achterlopen op ikjes en actualiteit

Komt een Russische vrouw met flinke taalproblemen bij de dokter. Ze heeft haar Nederlandse buurvrouw meegenomen als tolk, want die heeft een talenknobbel dankzij jarenlange ervaring in een asielzoekerscentrum.  Of ze jeukklachten heeft, wil de dokter weten. De buurvrouw draait zich om naar de Russin en vraagt vol zelfvertrouwen:  Jij … Jeukie jeukie?” Het ging om de patiënte van Monique Verlouw. Die tekende het voorvalletje op voor de ikjesrubriek van de NRC, waarvan dit blog wekelijks een recensie publiceert. Onbedaarlijk lachen kan ik om sommige van die ikjes, droogjes gedeeld als lezersanekdotes op de achterpagina van een serieus dagblad.

G7Net zoals ik ook heel erg moet lachen, nog steeds en telkens weer, om die photoshop die gisteren op Twitter rondging over Trump op de G7. Nölen op hoog niveau.

Oftewel, er is nog genoeg te lachen op de wereld, qua tranen met tuiten, als je er maar voor open staat. En hier is dat. Hier mag er nog onbekommerd gelachen worden.

„Zo … en dan gaan we nu weer ‘vrolijk’ verder.”

Zoals om die ontmoeting van Meike Berghuis met twee cliniclowns, in de lift van het ziekenhuis. Zegt de één met een grafstem tegen de ander: „Zo … en dan gaan we nu weer ‘vrolijk’ verder.” In gedachten wenste Meike de kinderen op de afdeling veel sterkte. En ook dat was dus een ikje dat er mocht zijn. Die clowns zullen wel in scheiding liggen, dacht ik er het mijne van.

180611BrugWaterschapcollega M. van Bregje van der Steeg keek op zijn computer naar heftige bewegende beelden. De ogen twinkelden. Opgewonden kreetjes. Collega T. ging kijken, zag wat er zich op het beeldscherm afspeelde en kreeg ook grote ogen. “Dat ziet er goed uit!”. Uiteindelijk ging Bregje kijken. Het was een brug. We zagen het voor ons, dit ikje, en ook dat mocht er dus zijn.

Wat minder leuk is het dat Pawi plotseling op vakantie vertrok, helegaar een eind weg. Maar een vervanger voor het plaatsen der ikjes diende zich gelukkig, bij ontsteltenis van Mopperkont al gauw aan, in de persoon van Ilona. En mocht het haar een keer niet lukken, dan is er geen nood aan de man of overboord, dan plaatsen we halve ikjes of helegaar niks. Zolang we elkander maar blijven ontmoeten, zo nu en dan. Da’s de hele clou van de community happening hier.

180611warmerdamWant weet je? Ook Lummel gaat een weekje verkassen, dus het zal best wel stil worden, omdat ook de blogeigenaar een druk weekje tegemoet gaat, te beginnen nu, vandaag, toet swiet. Een keidrukke week met officiële bezoeken aan Wijnlokaal Leven te Tilburg, de Warmerdamtentoonstelling in het Eye te Amsterdam en Vlaggetjesdag te Scheveningen als hoogtepunten.

Tikkie offline zijn we dus met z’n allen deze week. Niet erg, want, weet je, het is zoals ook Joke zelf opmerkte, soms word je weleens moe van al die lolligheid. De columns in de VK, in de NRC, al die ikjes, je mot en zal de hele tijd lachen, je verbazen, dingen delen, liken, sharen, commentaren geven … Soms is het allemaal genoeg!

En ga vooral niet zitten te nölen.

Ga dus lekker buiten spelen met moeder of vader de vrouw of de man en de kinderen. Ga naar de Veluwe, ga roeien op de kanovijver te Ermelo, ga zitten op een bankje in het park. Ga er op uit, of het nou regent of keihard zonneschijnt. En ga vooral niet zitten te nölen. Wat dan weer nölen is? Dat leerden we van Bertie. Nölen blijkt Cuijks te zijn voor klagen, mopperen, zeuren, emmeren, doorgaan, enzovoorts. Het wordt ook als grap gezegd (nie zo nölen, gij) en tijdens de carnaval heet het Cuijkse volk ‘De Nölers’. In Nijmegen heet het “nuilen”.

Als polsstokspringen voor vlooien had bestaan en het zou worden uitgezonden, dan zou hij absoluut gekeken hebben

Goed, niet altijd maar grappig willen zijn, niet altijd maar grapjes willen lezen op de smartphone. Het is gezond. Dat was een goeie tip van die Joke. Maar … ze liet wel even een staaltje zien, dat ze er dus wel zelf heel goed in is, die Joke. Ze zwiepte me daar een lap tekst op het web, veertig jaar sportfrustratie over haar ex kwam er in ene keer uit. In zijn soort dus hilarisch en zeker herkenbaar: “Hij was een grootconsumeerder van TV-sport: zwemmen, wielrennen, biljarten, voetbal, hockey, boksen, darten enzovoort enzoverder. Als polsstokspringen voor vlooien had bestaan en het zou worden uitgezonden, dan zou hij absoluut gekeken hebben.”

Die vonden we dus ook leuk, en het was geeneens geen ikje!

Wil jij net als Joke en de andere reageerders (m/v/t) kans maken om in het volgende intro voor te komen? Met iets leuks? Wil jij ook aardige vondsten debiteren naar aanleiding van ikjes? Wil je gein maken met onbekenden uit het verre buitenland die voor je het weet je vrienden zijn? Misschien wil je een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomst van alle auteurs en reageerders op deze site? Of zeg je: doe mij dat maar allemaal?

Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is.

Doe dan aan deze leuke rubriek hier op deze leuke site mee. Ga eens wat ikjes lezen, die staan ergens verstopt in of op de NRC, die krant die zo van lezersanekdotes zegt te houden. Stuur zelf een ikje in. Of scrol hier naar beneden en zeg iets. Dat mag en kan met een fantasie-emailadres en ook met een nom de plume als je dat wilt. Je wint een zwaarverguld lepeltje als jouw reactie precies de 100e is. Of de 200e, 300e enzovoort tot in het oneindige. Lepeltjes zat.

Voor je het weet kan een citaat van jou, een foto van jou, een wat dan ook van jou, het hoogtepunt van de week worden. Heb je inspiratie nodig? Raadpleeg alle afleveringen van deze rubriek elders op dit blog. Vooral ook een aanrader als je er even tussenuit bent geweest.

Bas van Vuren
Bas van Vuren, aangenaam

Reacties zijn welkom via het reactieveld, maar ook via de email van mijn voorganger apie@apiedapie.com of direkt bij mij zelf: bas.vanvuren@gmail.com.

Het wordt misschien best wel een prettige week. Als je vindt dat het geen prettige week moet worden, voel je dan vrij om elders te gaan buurten. Daar waar er meer zijn zoals jij. Wij doen dan gewoon hier onze eigen dingetjes en jij doet de jouwe daar.

De foto helemaal hierboven – wij vakmensen noemen het de featured image – laat traditiegetrouw een stukje offline leven van mezelf zien van de afgelopen week. Nou, jullie zien het wel. Ik was weer eens een keertje in Brussel vorige week. Ik kwam daar nietsvermoedend Brussel-Noord uit, het treinstation dan, slechts een kwartiertje van het vliegveld, en hopla, ik was meteen in Vlaanderen. Lekkere frieten. Niet dat ik ze gegeten heb, want dat zul je altijd zien, je wordt zo volgepropt met officiele etentjes, ik was er weer eens voor een conferentie van Wereldbloggers, dat je aan het echte culinaire genot niet toekwam. Wel een hoop verse vis gegeten en een mooi restaurantje ontdekt, waar je zelf nooit naar toe zou gaan, maar via het Internet feilloos heengeleid werd. Midden in een wijk waar je om de vijftig meter van links of rechts toegelispeld wordt dat je er zo leuk uit ziet en of je mee naar boven wilt gaan. Not dus. Ik kwam voor de vis, dames. Maar bij de volgende meer succes. 

Foto: “Frieten niet gegeten” © 2018 Bas van Vuren

Advertenties

Auteur: Bas van Vuren

Schrijver. Rijmer. Kijker. Open en nieuwgierig. Kent veel beroemde mensen.

114 gedachten over “Ga niet zitten nölen”

 1. Bas, het zal inderdaad gaan om een pijnlijke vergissing bij de begrafenisondernemer. Een soort “schande!”-ikje. Morgen beter.

  Like

 2. Het thema van de boekenweek is
  De Moeder De Vrouw.
  Veel commotie, driehonderd sympathisanten (met wie?) zijn er tegen. Dure advertentie in de krant.

  Moeder De Vrouw was misschien beter geweest als thema.
  Hoe dan ook, ik ben vóór.

  Like

 3. Ik ben ook niet tegen. Spijkers op laag water zoeken, daar ben ik niet van. Moeder de vrouw, vader de man, kind het kind. Het zijn thema’s voor een literair gebeuren. Het zegt helegaar niet dat vrouwen alleen maar moeder (moeten) zijn, zoals ik ergens las. Dat ze ook nog meer kunnen en nog meer zijn. Man man man! Van die dingen ja.

  Like

 4. ‘Zwaarverguld lepeltje’, hoe vaker je die twee woorden naast elkaar leest, hoe hilarischer ze worden. Fijn stuk. Overigens vind ik al die opschudding over ‘Moeder de vrouw’ ook een storm in een glas water.

  Liked by 1 persoon

 5. Oei oei … IJsbeer is nu zelf een van de kanshebbers! Hoewel ze er zelden uitgaan aan debutanten. Want je moet ze scherp houden, wat jij? We gaan het zien.

  Qua opwinding over moeder de vrouw lijkt het wel alsof het Twitter- en Jinekvolk er gewoon op zit te wachten. Het minste of geringste en tjakka, de honden lusten er geen brood meer van. Relax nou eens mensen. Rustig. Rustig effe.

  Like

 6. Overigens, ik ken IJsbeer niet, dus dit is puur en helegaar objektief en neutraal, klik voor de gein eens op die avatar mensen. Dan kom je op een heel leuk blog, met fijne teksten, mooie plaatjes, waaronder een zelfgeschoten puttertje, en een leuke positieve uitstraling. Warm ondanks het ijs. Enfin, hier dan, die avatar is vast al weer te ver omhoogscrollen voor de snelle surfer: https://delaatsteijsschots.nl/

  Like

 7. Prioriteiten

  Kunnen wij misschien via Facebook een jongen uit Enschede traceren? Mijn zus begeleidt reisgezelschappen op Tenerife en stelt deze vraag in de familie-app.

  In een Spaanse touringcar is een pasjeshouder gevonden met alle bankpasjes, rijbewijs en ID-kaart van de Twentse tiener. Nog voor iemand kan antwoorden, appt ze dat via internet zijn broer thuis in Enschede is gevonden en gebeld. Contact is gelegd en probleem opgelost.

  Een kwartier later beschrijft ze zijn reactie: „O, fijn. Ik had ook een slof sigaretten, is die ook gevonden?”

  Frank Hammecher

  Like

 8. Nou Frank, veelschrijver dat je me d’r eentje van ons bent, we hebben ze weleens sterker gezien.

  Een suf via-via-grapje van een tiener uit de familie-app naar de krant sturen?

  Lees hem zelf nog eens kritisch door met de kennis van nu en erken dan dat je je eigenlijk ook zelf schaamt dat ze dit hebben gepubliceerd. De nood moet wel heel hoog zijn.

  Like

 9. Dit is het eerste ikje van Frank, dat geen zelfspot bevat. Hopelijk zet hij die lijn niet voort. En hopelijk leest die jongen uit Enschede geen NRC.

  Liked by 1 persoon

 10. Impliciet is dit het summum aan zelfspot volgens mij … Hoe je als gewaardeerd ikjesschrijver zo wanhopig wordt dat je een standaardgrapje uit een Whatsappgroepje kopieert. Man!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.